x

Ny podcast fra Realdania om bornholmsk madkultur

Pressemeddelelse 20. september 2018

Hvordan smager Bornholm? En ny podcast fra Realdania undersøger sagen og fortæller samtidig historien om Melstedgård og Gaarden uden for Gudhjem.

Bornholm har i de senere år skabt sig et slagkraftigt fødevarebrand – baseret på stolte traditioner og nye modige fødevareproducenter. 
Realdania Podcast zoomer i serien #påTUR ind på steder i Danmark, der er en omvej værd. I den nyeste podcast i serien besøger journalist Susanna Sommer Melstedgård og Gaarden, og du kan på en halv time høre fortællingen om det regionale madkulturhus og landbrugsmuseum uden for Gudhjem. 

Eksperimenter med smag

Hvordan smager så Bornholm? Af kvan, humleskud eller varmrøget laks? Ifølge de medvirkende i podcasten har bornholmere traditionelt haft smag for at gå til yderligheder. Snaps må gerne smage enten meget sødt eller meget bittert – og eksperimenterne fortsætter i Gaardens madlaboratorier, hvor lokale producenter leger med traditionelle råvarer og videreudvikler metoder. Fortidens madkultur kan bruges af nutidens producenter, og Gaarden fungerer som et krydsfelt mellem kulturarv og kommercielle interesser.

”Det er vigtigt at have et fysisk samlingssted, hvor fødevareproducenter kan mødes og udveksle erfaringer. Men også et sted hvor gæster selv kan få fingrene i råvarerne og lege med nye smagssammensætninger til f.eks. snaps”, fortæller Gaardens formidlingschef Thomas Guldbæk i podcasten, som også fører lytterne rundt i svinestalden, æbleplantagen og madkulturhuset.

Gastronomisk silicon valley

Gaardens leder Mikkel Bach-Jensen optræder også i podcasten. Han kalder med et smil Bornholm for ’gastronomiens Silicon Valley’ og forklarer, hvordan solskinsøen er blevet et stærkt fødevarebrand med fokus på sanselighed og maddannelse for alle aldersgrupper.

Melstedgård og Gaarden er støttet af Realdania gennem kampagnen ’Stedet tæller’. Podcasten kan findes gennem Itunes eller en anden podcast app på din telefon eller tablet. Søg på Realdania Podcast – Læg øre til det byggede miljø og tryk på abonner, det er gratis. Du finder derefter episoden påTUR #2 – Gaarden i dit podcastbibliotek.  Du kan også finde podcasten på vores hjemmeside.

Mere baggrund

  • Gaarden er et regionalt madkulturhus der blev bygget i 2015 ved siden af det gamle landbrugsmuseum Melstedgård. De to bygninger løfter hinanden – både funktionsmæssig og arkitektonisk.
  • Gaarden er tænkt som et branchehus, der skal hjælpe bornholmske fødevareproducenter på vej og sætte den bornholmske madkultur på dagsorden overfor turister, nationalt og internationalt. Gaarden drives af Bornholms Museum og Gourmet Bornholm i fællesskab.
  • Gaarden og Melstedgård er samtidig er åbent frilandsmuseum, værksted og centrum for madoplevelser for store og små. Her er madfestival, guidede høst-ture ud i naturen, bondegårdsdyr, mosteri mv.

Se program for Gaarden