x

Nu er Ollerups historiske idrætsakse genskabt

Nyhed 28. marts 2019

De historiske rammer på Gymnastikhøjskolen i Ollerup har været gennem en omfattende renovering. I dag indvies projektet.

Gymnastikhøjskolen i Ollerup er historisk i mere end én forstand. Den er Danmarks ældste idrætshøjskole opført i 1922, og så er den bygget i en tidstypisk nyklassicistisk stil med et unikt blik for det æstetiske helhedsindtryk. I årenes løb er der blevet bygget til og bygget ud på højskolen. Derfor har skolens historiske idrætsakse siden 2004 været gennem en gennemgribende renovering. Nu er den bragt tilbage til sit helstøbte, oprindelige arkitektoniske udgangspunkt. Idrætsaksen består af hovedbygningen, den indendørs svømmehal, det udendørs svømmebassin og idrætshallen. 

Realdania har støttet renoveringen af den indendørs svømmehal, der blev afsluttet i 2006, og renoveringen af det udendørs svømmeanlæg, som nu også er færdig. 

Adm. direktør i Realdania Jesper Nygård siger: ”Idrætsaksen på Gymnastikhøjskolen i Ollerup er et helstøbt eksempel på nyklassicistisk, dansk arkitektur fra 1930-erne. Projektet har på den måde givet et væsentligt stykke bygningskultur nyt liv og bedre rammer til aktivt fællesskab – både for højskoleeleverne og for lokale foreninger i området. Så stort tillykke til højskolen og til hele Sydfyn med det flotte resultat.”

 
Sammenhængende symmetri 

Den overdækkede svømmehal, der er den første af sin art i Skandinavien, blev opført i 1926. Den er tegnet af arkitekt Ejner Mindedal Rasmussen. Han står også bag hovedbygningen på Gymnastikhøjskolen i Ollerup. Svømmehallen ligger under jorden mellem hovedbygningens to sidefløje, og den blev præmieret ved kulturolympiaden i Amsterdam i 1928.  Den er inspireret af de pompejanske bade – med doriske søjler og et hvælvet loft, hvor dagslyset slipper smukt igennem. 

Det udendørs svømmeanlæg, som er symmetrisk placeret i forlængelse af hovedbygningen og svømmehallen, er fra 1933, og også opført i nyklassicistisk stil.