x

Feltet indsnævret: To teams tegner videre på Artcenter Spritten

Pressemeddelelse 23. maj 2019

PRAKSIS ARKITEKTER og Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS er gået videre i konkurrencen om at tegne Aalborgs nye kunstcenter, når området med den gamle spritfabrik bliver forvandlet til et nyt bykvarter med fokus på kunst og kultur. De to forslag bliver præsenteret på et borgermøde den 4. juni.

Artcenter Spritten er en del af en større plan, som gør det historiske industriområde til en attraktiv ny bydel i Aalborg. 

Fem rådgiverteams har givet deres bud, og PRAKSIS ARKITEKTER og Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS er nu videre i kapløbet om at udforme et Artcenter og en plan for byrummet omkring den fredede industriarkitektur:

”Dommerkomitéen har med udgangspunkt i fem stærke konkurrenceforslag valgt at gå videre med PRAKSIS ARKITEKTER og Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS. Uanset hvilket af de to projekter, der vinder den endelige konkurrence, får vi et Artcenter i verdensklasse og en ambitiøs helhedsplan for den nye bydel,” siger Peter Spøer, bestyrelsesformand for Ejendomsfonden Artcenter Spritten og formand for dommerkomitéen.

Nyt liv til industrihistorien

PRAKSIS ARKITEKTER og Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS skal arbejde videre med den bundne opgave i de kommende måneder. Begge tegnestuer har givet et bud på et udstillingsområde i den fredede værkstedsbygning og kedelhal – et internationalt artcenter der kan indgå i samspil med monumentalværket Cloud City af den argentinske kunstner Tomás Saraceno. Forslagene rummer desuden en helhedsplan for området, der omfatter byrummet omkring det nye Artcenter, omdannelse af den eksisterende havnefront og klimatilpasning mod Limfjorden.

”Det er en stor opgave at arbejde med et sted, der har så stor betydning for så mange. Begge teams har præsenteret løsninger, hvor fortid og fremtid mødes på fornem vis. Forslagene er vidt forskellige i forhold til både materialevalg, arkitektur og byplanlægning, men begge tilpasser sig den industrielle kontekst og giver plads til både kulturarv og kunstværk. Det bliver spændende at få visionen yderligere udfoldet,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania og medlem af dommerkomitéen. 

Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS har valgt en løsning, der etablerer den nye udstillingsbygning i forlængelse af de fredede industrihaller. Her vil man bygge i mursten og skabe venetiansk stemning med smalle passager, der fører videre til en åben plads, hvor Saracenos værk skal stå. I forslaget fra PRAKSIS ARKITEKTER er nybyggeriet placeret ovenpå de eksisterende bygninger med en skæv-takket facade, der giver et unikt udstillingsrum indenfor og et levende udtryk udenfor. I denne løsning bliver Saracenos ’Cloud City’ placeret i en slags skål-konstruktion i terrænet. Begge forslag lægger op til, at Saracenos kumulussky-inspirerede værk ændrer udtryk efter vejret.   

Kom til borgermøde om Spritten

Den gamle spritfabrik er det største sammenhængende fredede industrianlæg i Danmark, men anlægget er mere end mursten og byrum. Spritfabrikken er Aalborg i destilleret form – en industri- og kulturhistorie med nyt potentiale:

"Vi står nu med to fantastiske projekter af internationalt format, der for alvor vil sætte Aalborg på verdenskortet. Det er to projekter, som vil vække lokal stolthed, uanset hvem der ender med at gå hele vejen. Borgere og besøgende vil få stor glæde af endnu en etape i vores omdannelse af havnefronten med et spændende nyt byrum ved Limfjorden, siger Thomas Kastrup-Larsen, borgmester i Aalborg Kommune og understreger;

”Vi udvikler Aalborg sammen, og denne omdannelse er et fantastisk eksempel på, at vi i fællesskab kan nå helt nye dimensioner indenfor kultur og store oplevelser. Transformationen af spritfabrikken er kunst, arkitektur og byudvikling i skøn forening, og vi glæder os til at vise borgerne detaljerne i de to forslag.”

Aalborg Kommune præsenterer de to projekter for alle interesserede på et borgermøde den 4. juni klokken 17-19 i Boxtowns lokaler på den gamle spritfabrik, C. A. Olesens gade 1, 9000 Aalborg. Til efteråret bliver det offentliggjort, hvilken tegnestue der skal forme det nye kunstcenter i det gamle industrimiljø.

Foreningen Realdania og Aalborg kommune giver henholdsvis 80 millioner kroner og 25 millioner kroner til renoveringsprojektet og nybyggeriet. Det vil koste cirka 95 millioner kroner at realisere Saracenos Cloud City. Værket bliver finansieret af Det Obelske Familiefond, Ny Carlsbergfondet, Spar Nord Fonden, Entreprenør A. Enggaard, Augustinus Fonden, Salling Fondene og Wagner Ejendom.

De to teams består af:

Hovedrådgiver: 
Arkitekt: Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS 

Underrådgivere: 
Arkitektur og transformation: Barozzi / Veiga GmbH, Barcelona
Byrum og landskab: 1:1 landskab
Formidling og kulturarv: Racconto 
Ingeniør: Frandsen & Søndergaard ingeniører
Arkitekt: Krogh Madsen Arkitekter a/s

Hovedrådgiver: 
Arkitekt: PRAKSIS ARKITEKTER

Underrådgivere:
Byrum og landskab: Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue 
Restaurering: VMB Arkitekter