x

Fortællinger fra Danmarks mindste øsamfund

Nyhed 17. juni 2019


Ny bogudgivelse fortæller om livet på ti danske øer, hvor befolkningstallet igennem det sidste århundrede har været faldende. Bogen ’De sidste øboere’ udkommer den 24. juni og er blandt andet støttet af Realdania.

Over de sidste 40 år er befolkningstilvæksten i de større byer accelereret, og det har efterladt de mindre landsbyer og øsamfund med færre indbyggere og arbejdspladser. Bogen ’De sidste øboere’ fortæller den vigtige historie om Danmarks mindste øsamfund. 

Det er historien om ti danske øer, fra den unikke vadehavsø Mandø til den glemte perle Saltholm, hvor befolkningstallet igennem det sidste århundrede har været faldende. Nogle af øerne er næsten affolket, mens andre stadig kæmper for deres overlevelse.  Bogen sætter fokus på øerne, deres unikke historie og de mange muligheder, der stadig findes derude – i udkanten af det danske ørige.

Bogens forfatter Christina Vorre har besøgt Birkholm, Baagø, Christiansø/Frederiksø, Hirsholmene, Hjortø, Livø, Mandø, Skarø, Vejrø og Saltholm. Her har hun blandt andet mødt Jørgen, eneboeren på Hirsholmene, og hørt historien om 96-årige Mie, der efter 67 år på Mandø stadig er tilflytter.

Bogen beskriver nogle af de sidste øboeres tilværelse, men har også den historiske baggrund med: Hvordan var her at bo engang? Og hvorfor er det gået, som det er gået?

Christina Vorre er uddannet cand.mag. i dansk og historie. Hun har tidligere skrevet bogen 'Forladt' om de ubeboede øer i Danmark, som også blev udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhof.

Bogen er støttet af Foreningen Realdania, Den Hielmstierne Rosencroneske Stiftelse, Kong Christian den Tiendes Fond, 3F’s Medie- og Kulturfond, Nikolai og Felix Fonden og Lademanns Fond.