x

Nyt bofællesskab skal skabe rammerne om et sundt seniorliv

Pressemeddelelse 1. oktober 2019

57 aktive ældre er rykket ind i Københavns nye seniorbofællesskab, Kamelia Hus. Onsdag inviterer de til housewarming for at vise huset frem. Fremover skal bofællesskabet skabe rammerne om et godt seniorliv med masser af livskvalitet i beboernes hverdag.

Midt i Københavns nye bydel, Grønttorvet, er seniorbofælleskabet Kamelia Hus skudt op. Her er 57 seniorer nu flyttet ind i et hus, der skal bidrage med fællesskab og liv, både for husets beboere og for omgivelserne i bydelen i Valby. Onsdag inviterer beboerne alle interesserede til housewarming for at vise det nye hus frem.

Bofællesskabet er ejet og opført af PKA Pension i samarbejde med FB Gruppen og Realdania, og det er tegnet af arkitektfirmaet Mangor & Nagel.

”Vores ambition med Kamelia Hus har både været at tilbyde en god bolig til vores medlemmer, men samtidig også at inspirere til, hvordan man kan skabe rammerne for en mere aktiv og fællesskabsorienteret måde at tilbringe sit seniorliv på,” siger Peter Damgaard Jensen, administrerende direktør i PKA.

Huset ligger på det gamle Grønttorv i København, hvor PKA og FB Gruppen er ved at udvikle en ny mangfoldige bydel, hvor der både bygges almene boliger, lejeboliger, andelsboliger og ejerboliger, studieboliger og seniorboliger.

Kamelia Hus består af 49 lejligheder i forskellige størrelser. Derudover er der store fællesarealer med både bibliotek, orangeri og multimedierum. Indretningen af huset er sket i tæt samarbejde med de nye beboere, fortæller Peter Damgaard Jensen.

”Det er vigtigt for os, at selvom vi ejer ejendommen, så er det også beboernes hus. Det er dem, der skal bo i det, og derfor har vi brugt meget energi på at tale med dem om, hvordan vi skaber de bedst mulige rammer. Vi skylder dem stor tak at få Kamelia Hus til at blive det levende bofællesskab, det er i dag,” siger Peter Damgaard Jensen.

Samarbejdet mellem PKA og Realdania er opstået som en del af Realdanias tiltag, ’Rum og fællesskaber for ældre’, hvor en del af indsatsen er at udvikle nye seniorbofællesskaber gennem partnerskaber med både private aktører og den almene boligsektor.

Undersøgelser fra bl.a. SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd viser nemlig, at når ældre bor sammen med andre, stiger deres livskvalitet, og de føler sig mindre ensomme. Kamelia Hus er det første bofællesskab, der står færdigt og er fuldt indflyttet som følge af tiltaget.

”Vi var rigtig glade, da beboerne før sommerferien kunne flytte ind i Kamelia Hus. Nu har de sat deres eget tydelige præg på bofællesskabet, og det vil de fortsætte med at gøre. I Realdania ser vi frem til i de kommende år at følge deres erfaringer med at udnytte de fysiske rammer. Og vi vil se frem til at høre, hvordan den fællesskabsorienterede måde at bo på, påvirke deres livskvalitet,” siger Nina Kovsted Helk, der er filantropidirektør i Realdania.

Housewarmingen finder sted onsdag den 2. oktober kl. 14:30 ved Kamelia Hus på Grønttorvet, Elstarvej 20-22, 2500 Valby.

 
Om PKA
PKA administrerer pensioner for tre pensionskasser primært inden for social- og sundhedsom-rådet. PKA har 300.000 medlemmer og en samlet formue på 250 mia. kr. PKA har investeret ca. 17,8 mia. kr. i danske ejendomme og ca. 2,6 mia. kr. i udenlandske ejendomme. PKA har ca. 6.650 boliger i Danmark og yderligere ca. 3.000 boliger er under opførelse.

Om Realdania
Realdania er en filantropisk forening med omkring 155.000 medlemmer. Foreningen arbejder for at skabe livskvalitet gennem det byggede miljø – forstået som de fysiske rammer for vores hverdag. Realdania har siden år 2000 støttet flere end 3.675 projekter med mere end 18,7 mia. kr. Alle, der ejer fast ejendom, kan gratis blive medlem.