x

Slutspurt: Fælleshuset Kampeløkke er næsten færdig

Artikel

29. december 2018

Om få måneder er det nye fælleshus på Kampeløkke Havn klar til at byde lokale allinger, turister og Folkemøde-gæster indenfor. Korkfacade, klinker og køkken er på plads, VVS og el er på vej – og Foreningen Kampeløkke Havn glæder sig til at få bæredygtige rammer for fællesskabet i og omkring havnen.

Ildsjæle fra hele Danmark har i flere omgange budt ind på kampagnen ”Underværker” med deres ideer, der bygger fællesskaber for lokalsamfundet

Den gode bornholmske idé 2017 blev udtænkt af Foreningen Kampeløkke Havn i Allinge på Bornholm, der ønskede at skabe og understøtte rammer for liv og aktiviteter på havnen og i havet. 

Fælleshusets mål er, at være et aktiv for lokalmiljøet omkring Kampeløkke Havn. Faciliteterne vil blive brugt til foreningsaktiviteter, formidling i form af undervisning og foredrag, udlån til lokalsamfundet og aktiviteter under Folkemødet.

Arkitektonisk strategi: Genanvendelige naturmaterialer

Ambitionen har desuden været, at byggeprojektet skal gå foran, hvad angår genanvendelighed og naturmaterialer.

Det nye fælleshus skal i sit udtryk matche de eksisterende små redskabshuse på havnen, men samtidig være robust, fremtidssikret og arkitektonisk interessant. Med en placering midt i Folkemødet ønsker Foreningen for Kampeløkke Havn at gå foran med et godt eksempel på, hvordan konstruktionens genanvendelighed kombineret med naturlige materialer kan bruges som en arkitektonisk strategi.

Byggeriet er i slutfasen

I begyndelsen af oktober 2018 gik projektet i gang med klippe- og jordundersøgelser, og der skulle sprænges en del klippe væk, inden selve byggeriet kunne starte. I begyndelsen af november blev taget rejst, og lige før jul var husets udvendige rammer stort set på plads, inklusiv den smukke og isolerende facade af kork. 

Nu venter sidste fase af byggeriet, som foregår indendørs. Der er kommet klinker på gulvet og køkkenelementerne er på plads. Elektriker- og VVS-arbejdet gøres færdigt i begyndelsen af 2019.

Fleksibilitet og lang levetid

Fælleshuset er 32 kvadratmeter og indeholder et fællesrum med åbent tekøkken og toilet med adgang udefra, som kan benyttes af alle havnegæster.

Husets vestgavl kan åbnes helt til en lille plads med en permanent stålramme-konstruktion, så arealet kan fordobles efter behov. Tre præfabrikerede betonplader er lagt som gulv og tre betonskiver er bærende vægge. Beton og lette træskeletvægge er beklædt med kork, der fungerer som naturlig isolering og klimaskærm.

Organisering og involvering af frivillige

Projektet modtog 150.000 kroner i støtte som en del af Realdanias ildsjælekampagne ”Underværker” i 2017. 

Foreningen for Kampeløkke Havn står for projektets realisering. Foreningen bidrager økonomisk til byggeriet i det omfang, det har været muligt, og med de kompetencer, der er til rådighed til at hjælpe med opførelsen.

Projektet er tegnet af arkitekt Ole Egholm Jackson, som har skrevet en ph.d. om arkitektoniske potentialer ved brug af optimerede betonkonstruktioner i arkitekturen. Fælleshuset er indskrevet i helhedsplanen for området ved cirkuspladsen i Allinge.

Læs mere om projektet på Underværkers hjemmeside