x

Ny udstilling på Utzon Center: Bo Bedre med Vandkunsten

Pressemeddelelse 25. februar 2020

Utzon Center i Aalborg åbner ny udstilling om nogle af Danmarks mest rebelske – og grønne – arkitekter.

Året 1970 var en tid, hvor håret var langt og bukserne brede. Der var rødstrømper, hippier og unge, som flyttede i kollektiver. Og det var Gasolin og Steppeulvene, som drejede rundt på grammofonen. 

Det var også her, at vi begyndte at drømme om en grønnere arkitektur med bofællesskaber, fællesbyg, fællesmiddage og genbrug. Og hvor tegnestuen Vandkunsten blev til. 

"Dengang var de rebellerne i dansk arkitektur", siger Lasse Andersson, der er arkitekt og direktør for Kunsten og Utzon Center. 

Siden da har Vandkunsten markeret sig som nogle af de mest markante arkitekter i Danmark, og nu får tegnestuen sin egen udstilling på Utzon Center, som åbner den 19. marts. Vandkunstens budskab er mere aktuelt end nogensinde. 

Absolut bæredygtighed

Vandkunsten mener, at vi skal bo bedre og langt mere bæredygtigt og grønt. Det har de kæmpet for siden grundlæggelsen i 1970. Og her fire årtier senere, hvor vi står i en tid med voksende klimakrise, rækker deres budskab og arbejde ind i fremtidens udfordringer.

"Helt grundlæggende, så udfordrer de den måde, som vi bygger på, og som vi bor på. Derfor insisterer de på fællesskab i deres arkitektur, og de arbejder med en filosofi om absolut bæredygtighed. Vi skal leve under nogle nye vilkår i fremtiden, så vi skal genopdage vores byggematerialer og materialer i det hele taget. Det kommer til at skabe en radikal skønhed, der er både smuk, patineret og genbrugt, og som vil kræve innovation og forskning", siger Lasse Andersson. 

I udstillingen kommer du ind i Vandkunstens verden. Du møder arkitekter, der insisterer på absolut bæredygtighed, totalt fællesskab og radikal skønhed i mødet med en verden under hastig forandring. 

Vandkunstens arbejde spænder vidt. Det går fra minimalboliger og bofællesskaber til store og omfattende byplaner. Men fælles for alle projekterne er deres ønske om, at vi skal bo bedre. At vi genfinder glæden og skaber rammer for, at vi i fællesskab kan bo bedre i vores huse, kvarterer, bydele og verden i det hele taget.

"Publikum vil få lysten til at bo bedre sammen, og de vil få inspiration og lyst til selv at lave ting og gøre noget alene og i fællesskab med andre. Udstillingen viser os en smuk Vandkunsten-by, der er genbrugt og patineret. Byen er legende og digital, og den er for alle fra børn til voksne. Den er et bud på, hvordan vi kan bo og skabe bedre sammen i fremtiden", siger Lasse Andersson. 

På udstillingen kan du opleve en lille by med grønne pladser. Her er mini-boliger. Der er karnapper, ude-indekøkken, et drivhus, høns, fælleshus, legeplads og tegnestue. Det er et lille samfund og en by, som lever.

Her er hyggeligt og kulørte lamper, tagterrasser og digitale trækroner, der giver dig lyst til at tage en blunder i hængekøjen. Og her er alvor. For udstillingen handler om, hvordan vi kan bo bedre. Både nu og i fremtiden.

Fremtidens boliger

For alt i udstillingen er skabt som en kærlighedserklæring til genbrug og med den ædle patinering, som alder og brug sætter i materialer. Det er helt i tegnestuens ånd og i tråd med tiden, at udstillingen går imod det perfekte og forkromede. 

"Vandkunsten var pionerer, når det gælder fællesskabsbaserede boligtyper og fokus på gode materialer – både på landet og i byen. Det er relevant i en tid, hvor der er behov for bæredygtigt byggeri, mangfoldighed på boligområdet og mere åbenhed for nye måder at bo sammen på. Udstillingen peger derfor langt ind i fremtidens bolig", siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Udstillingen er skabt i samarbejde mellem Vandkunsten, Dansk Arkitektur Center og Utzon Center. 

Bo Bedre med Vandkunsten vises med støtte fra Realdania, og den er en del af Utzon Centers udstillingsrække ‘I Arkitektens Verden’, hvor toneangivende arkitekter skaber arkitektoniske helhedsbilleder, der afspejler deres virke nu og i fremtiden.