x

Ny bog er på roadtrip med Ingvar Cronhammar

Nyhed 27. marts 2020

En ny bog om Ingvar Cronhammar er både et portræt og en guide til billedhuggerens værker over hele landet.

Ingvar Cronhammar er ikke kendt af alle, men han har sat tydelige kunstneriske aftryk rundt om i det meste Danmark. Hans ofte store og kraftfulde værker står ikke kun skjult på museer, men kan ses i landskabet og i små og større byer overalt i landet. 

Gennem et år har Ingvar Cronhammar og forfatter Kirsten Jacobsen – i sol og regn, mørke og sne – kørt Jylland tyndt og talt om hans kunstværker, der kan ses over hele landet. Fra Monumentområdet i Jelling til Rosenhaven ved Fredensborg Slot. 

Turen går blandt andet til Gammel Skagen, hvor en gigantisk granitskive udformet af Cronhammar udgør en stor del af Solnedgangspladsen, der samler beboere og besøgende året rundt.

Sammen har forfatteren og kunstneren besøgt landsbyer, hvor rækker af tilgroede huse står ’som halvkvalte skrig med tomme øjenhuler'. Ved Vesterhavet har de talt om bølgernes skræmmende kraft under de store storme. I middelalderkirker har de talt om Ingvar Cronhammars totalrenovering af Ovsted kirke. På disse roadtrips gennem by og land – hedestrækninger og landskaber – fortæller Ingvar Cronhammar om sit livssyn og arbejde. Også hans eget hjem i Herning er et stop på turen.

Bogen er et portræt af en kunstner – men den er også en invitation til at besøge Cronhammars mange værker rundt om i hele Danmark. Den udkom den 26. marts på Politikens forlag og er støttet af foreningen Realdania.

Fakta om udgivelsen 

Med Gud i den ene hånd og tvivlen i den anden
Et roadtrip med Ingvar Cronhammar

Bogen er skrevet Kirsten Jacobsen (f. 1942), som er journalist og forfatter. Hun har skrevet en lang række anmelderroste portrætbøger om blandt andre Mærsk Mc-Kinney Møller, Klaus Rifbjerg, Mads Øvlisen, Søren Pilmark, Poul Svanholm, Erik Clausen og Thomas Helmig. Senest Befrielsens øjeblik med Lars Løkke Rasmussen.