x

Vi kan bygge en bedre verden

Kommentar 27. april 2020

Vi har netop nu muligheden for at skabe en sundere og mere bæredygtig verden. Klodens lande har allerede opskriften i Verdensmålene. Og Danmark kan vise vejen.

Af Thomas Ravn-Pedersen, direktør i Verdens Bedste Nyheder og Jesper Nygård, adm.direktør i Realdania.

Building Back Better. Det kunne lyde som et reklameslogan. Men det er også et begreb, man bruger i bl.a. i FN og andre organisationer, når samfund skal genopbygges efter store kriser, så de er bedre rustet i fremtiden. Første gang efter tsunamien i Det Indiske Ocean i 2004.

Verden er stadig i gang med at håndtere coronakrisen. Nu kommer arbejdet med at bygge samfundet op igen. Samtidig venter der en klimakrise foran os, som forskere i årtier har forsøgt at råbe verden op om. Der har med andre ord aldrig været så meget behov for at ’building back better'.

Den gode nyhed er, at klodens 193 lande allerede har udarbejdet og vedtaget planen: Verdensmålene handler netop om at løse selv de allerstørste problemer - fra at undgå og håndtere pandemier til at bremse klimaforandringerne. Bag målene ligger et historisk og kraftfuldt dokument. Verdens vigtigste plan med de 17 mål og 169 delmål kan gøre os til den generation, der skaber en sund og bæredygtig verden.

F.eks. har alle lande givet hinanden hånden på, at ”vi skal handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser”, som der står i mål 13. Coronakrisen har vist os, at verden og de enkelte lande faktisk er i stand til at handle hurtigt.

Danmark har en helt unik lederrolle til at sikre, at vi kommer rigtigt i gang igen. Vi var et af de første lande i verden til at lave en international strategi, som var bygget op omkring Verdensmålene. Vi har nogle af verdens mest bæredygtige virksomheder og ligger samtidig på en førsteplads over de lande, der er længst med at leve op til målene. Den førerposition betyder, at andre lande lytter og holder øje med os.

Danmark syner umiddelbart ikke af meget, når man kigger på jordkloden oppefra. Men vi har en enorm og vigtig rolle at spille i at sikre, at vi nu bruger og udvikler de løsninger, der skal til for, at vi når Verdensmålene i tide. Både i Danmark og resten af verden vrimler det med stærke historier om, at vi allerede er godt i gang. Det minder vi netop nu danskerne om over hele landet med store plakater: Vi kan bygge en bedre verden, og opskriften er allerede klar.