x

100 år gammelt vandtårn bliver lokal seværdighed

Nyhed 9. oktober 2020

Lørdag den 17. oktober indvies det 100 år gamle vandtårn på bakken ved Skambækgården som ’STUB Vintårn’. Omdannelsen af vandtårnet i Kalundborg er støttet af Realdania.

SUB Vingård har med støtte fra foreningen Realdania brugt foråret og sommeren til at omdanne et gammelt vandtårn til et vintårn, med vinbar og vinbutik, og lørdag i efterårsferien åbnes tårnet for offentligheden, så det kan blive en ny seværdighed på Røsnæs. I det nyrestaurerede vandtårn kan gæsterne fremover nyde den smukke og vidtstrakte udsigt over Skambæk Skanser, Kalundborg Fjord, Kirkebugten og Storebælt. 

Mange gæster fra naboen Strandhotel Røsnæs har allerede vist stor interesse for vintårnet, der også kan danne udgangspunkt for en vandring til Kongstrup Klinter og Naturrummet, hvor man kan fortsætte på den ca. 25 km lange, afmærkede vandrerute ’Røsnæs Rundt’. 

Tårnet vil i sommerhalvåret være åbent lørdag eftermiddag samt efter aftale. Karen B. Olsen og Carl F. Stub Trock ejer ’Skambækgården’ og driver ’STUB Vingaard’ på Skambækgårdens sandede skråninger ned mod Kalundborg Fjord. 

Fra vandtårn til vintårn  

Istandsættelsen og transformationen af det 100 år gamle tårn er støttet af Realdania, som gerne ville se det gamle vandtårn få nyt liv. Realdania har hjulpet ejerne med støtte til selve renoveringen af tårnet og med udpegning af en arkitekt, der kunne sikre det rette materialevalg og design af de elementer, der er tilføjet tårnet.
Valget faldt på arkitekt Marc Weinert, som blandt andet har designet tårnets akustikloft og de nye vin-tønde-møbler, som gæsterne kan benytte sig af på bakketoppen.

Restaureringen af det gamle vandtårn er udført nænsomt. Ydersiden af de ca. 25 cm tykke betonmure fremstår med bevoksning af alger, laver og mosser, og den minimale istandsættelse har sikret ydersidens pudsflager mod yderligere nedbrydning. 

Toppen af vandtårnet er sikret mod yderligere indtrængning af regnvand og nedsivning med en svagt skrånende belægning med tagpap. Der er skåret en ny indgang til tårnet og monteret en rustik dør i dansk egetræ. 

STUB Vintårn indvies den 17. oktober 2020 kl. 13:00-16:00. Her markeres vandtårnets 100-års jubilæum og den nye fase i tårnets historie. Adressen er Skambækvej 14, 4400 Kalundborg.