x

Byggebranchen får et nyt ConTech Lab, som skal booste brugen af digitalisering

Nyhed 4. november 2020

Stor forundersøgelse fra Molio giver indsigt i, hvordan brugen af ny teknologi i alle dele af byggeriet bedst udbredes. Initiativet er finansieret af Industriens Fond og Realdania, som på baggrund af undersøgelsens resultater nu har besluttet at fortsætte arbejdet med at udvikle et ConTech Lab.

Potentialerne for brug af digitalisering og ny teknologi i bygge- og anlægsbranchen er store. Derfor er det et stort ønske fra branchen at få etableret et ConTech Lab, hvor virksomheder kan gøre sig konkrete erfaringer med at introducere og implementere digitalisering og ny teknologi i hverdagen. 

Derudover skal byggebranchen kunne bruge det nye ConTech Lab til at undersøge, hvad teknologien betyder for samarbejdsformer, arbejdsprocesser og kommunikation på tværs af værdikæden.

Sådan lyder et par af hovedkonklusionerne i en stor undersøgelse, som Industriens Fond, Realdania og Molio igangsatte i juni 2020 for at finde svar på, hvordan byggebranchen kan blive bedre til at udnytte ny teknologi – såkaldt Construction Technology, forkortet til ConTech. 

Undersøgelsen har resulteret i tre rapporter og en sammenfatning, som kan læses her

Litteraturreview - Projekt ConTech

Branchens initiativer - Projekt Contech

Interviewundersøgelse i byggebranchen - Projekt ConTech

Forundersøgelsen - Projekt ConTech

Fra forundersøgelse til ConTech Lab

Ambitionen med forundersøgelsen har været at finde den bedste måde at forløse det store potentiale for digitalisering og brug af ny teknologi, som findes overalt i byggeri- og anlægsbranchen samt finde svar på, hvordan branchen bedst skaber et unikt læringssted. 

Med udgangspunkt i forundersøgelsens resultater – som en lang række virksomheder og aktører indenfor byggeriet har bidraget til – fortsætter Molio, Industriens Fond og Realdania nu samarbejdet om at etablere et nyt ConTech Lab. 

Målet er at skabe en fælles udviklingsplatform, hvor byggeriets parter sammen kan eksperimentere med nye måder at benytte data, digitale redskaber og teknologi til at skabe fremtidens byggeri.

"Undersøgelsen har givet os et bedre billede af hvor skoen trykker i forhold til at øge effektiviteten i byggeriet. Nu skal de nye erfaringer for alvor ud at arbejde, så branchen bliver bedre til at udnytte ny teknologi, og bliver mere digitaliseret, mere bæredygtig, mere produktiv og samlet set mere konkurrencedygtig. Dén rejse vil vi også gerne bakke op om," siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.

"Forundersøgelsen understreger behovet for et ConTech Lab. Branchen ønsker tydeligvis, at der sættes handling bag ordene. I ConTech Lab kommer man til at kunne eksperimentere og afprøve samarbejdsmodeller i konkrete byggeprojekter, så vi alle kan blive klogere på, hvad der skal til for, at vi kan bruge digitaliseringen til at skabe mere værdi, mere bæredygtighed og højere produktivitet. Det er vi glade for at kunne bidrage til," siger Lennie Clausen, programchef i Realdania.

"ConTech Lab vil tage byggeriets digitalisering til næste niveau. Fra skåltaler, undersøgelser og masser af gode intentioner til at vi i fællesskab nu får nye, konkrete erfaringer at bygge videre på. I samarbejde med dem, der kan og vil, kommer ConTech Lab til at lave pionerprojekter og cases, som skaber konkrete resultater – for hele branchen. Vi vil dele alt, hvad vi ved, men først og fremmest – alt hvad vi lærer. For det, vi lærer, skal komme hele branchen til gode. Også dem, der lige nu kan være usikre på, hvordan teknologi kan hjælpe dem til at blive bedre," siger Christina Hvid, administrerende direktør i Molio.