x

Bygningskultur bag 24 døre

Nyhed 26. november 2020

Hvad gemmer sig bag dagens låge? Snart skydes julekalender-måneden i gang, og hos Realdania By & Byg byder årets julekalender på et smugkig bag 24 døre, quizzer og præmier. Vær med, når der åbnes til samlingen af historiske huse, eksperimenterende nybyggeri og nye bydele.

En overdådig dekoreret dør i bedste skønvirkestil. En moderne glasdør omgivet af natur, så langt øjet rækker. En fin gammel fyldningsdør med bukkehornsbeslag og klinkefald. En imponerende svingdør, for enden af en rulletrappe…

Alle døre fortæller en historie. En historie om huset, der gemmer sig bag døren. En historie om de beboere, som bor eller færdes i huset, eller om dem, som engang har været der. En historie om det område eller den bydel, hvor huset har adresse, og undertiden også en historie om den restaurering eller renovering, som huset har været igennem.

24 døre: Smugkig, fortællinger og quizzer

I Realdania By & Bygs samling af historiske huse, eksperimenterende nybyggeri og spirende nye bydele findes i hundredvis af døre, og i løbet af december åbnes 24 af dem til et smugkig, en fortælling og en lille quiz, der knytter sig til huset.

Vær med i Realdania By & Bygs julekalender og bliv samtidig lidt klogere på vores fælles kultur- og bygningsarv; både den arv, som har dybe historiske rødder, og den arv, som først lige er begyndt.

Få også et lille indblik i arkitekturens historie, som langt fra kun handler om bygninger og stilarter; den er også et vidnesbyrd om, hvordan vi har levet gennem tiderne. Alle de historiske huse er et håndgribeligt levn, som viser udviklingen i det danske samfund, og som fortæller om arkitektur, byggeskikke og materialer og om det liv, der er blevet levet i og uden for bygningerne. Alle de nye bygninger og de nye bydele er et vidnesbyrd om samfundet lige nu og om de tanker og ønsker, der knytter sig til bygninger.

Dansk bygningsarv gennem mere end 500 år

Realdania By & Bygs samling indeholder eksempler på noget af det ældste indenfor dansk bygningskultur og eksempler på noget af det nyeste. Tilsammen repræsenterer eksemplerne dansk bygningsarv gennem mere end 500 år, og de viser samtidig en samfundsmæssig udvikling. 

Her er bygninger i religionens tjeneste, bygninger i det offentliges tjeneste, landbrugets bygninger fra husmandsbrug til herregårde, byernes huse fra borgerhuse til købmandsgårde, forstædernes bygninger, bygninger for kvinder, bygninger til militæret, arkitekternes egne boliger og huse, hvis byggeteknik og materialevalg er typiske for en egn osv. 

Tilsammen og hver for sig er alle eksemplerne i samlingen med til at fremme og formidle en levende bygningskultur. Formidlingen sker bl.a., når døre over hele landet med jævne mellemrum åbnes; når Realdania By & Byg Klubben inviterer på rundvisninger, foredrag og byvandringer; når bøger, film og billeder udbredes og nu også via en hyggelig julekalender. Og alle 24 december-døre giver selvfølgelig mulighed for at komme videre til mere viden, flere fortællinger og flere gode oplevelser.

Tilmeld dig Realdania By & Bygs julekalender