x

Realdania By & Byg: Årbog 2020 er udkommet

Pressemeddelelse 11. december 2020

2020 er ved at rinde ud, julen står for døren, og det er tid til tilbageblik – også hos Realdania By & Byg, som kan se tilbage på et år, hvor virtuelle arkitekturoplevelser blev et kærkomment supplement til oplevelserne i den virkelige verden. Læs om alle oplevelserne i ’Årbog 2020’, som netop er udkommet, og nyd de mange billeder fra Realdania By & Bygs projekter landet over.

Arkitektur opleves bedst med alle sanser. Ude i den virkelige verden. Arkitektur er det nysgerrige kig gennem en åben dør. Den knirkende lyd af en låge, der åbnes. Den kølige fornemmelse af glat marmor. Den velkendte duft af nymalet træ. Den tørre smag af støv i en gammel kælder. Arkitektur er alt det, der kan ses og høres og mærkes og duftes og smages…

Men når arkitekturoplevelserne lukkes, er der stadig åben i den virtuelle verden. Så da coronaen i løbet af 2020 lukkede Danmark ned og dermed også for en stund lukkede ned for flere af Realdania By & Bygs arkitekturoplevelser, blev der åbnet for de digitale og virtuelle oplevelser.

Virtuelle fortællinger og små fejringer

Parallelt med de fysiske rundvisninger blev der i årets løb inviteret på virtuelle fortællinger fyldt med billeder, illustrationer og film fra Realdania By & Bygs samling af huse, og der blev budt på live-rundvisninger, sendt direkte ude fra nogle af husene.

Bliv klubmedlem og få 'Årbog 2020' gratis 

De virtuelle oplevelser blev et kærkomment supplement til oplevelserne i den virkelige verden, hvor festligheder og forsamlinger var begrænset, men trods restriktioner blev der alligevel hen over året plads til små fejringer. I sommeren blev det markeret, at restaureringen af det lille husmandssted Stines Hus på Lolland var afsluttet, og på Fyn blev der holdt åbent hus i den nyrestaurerede Bent Madsens Gård.

Over hele landet blev byggeopgaver fremrykket i de af Realdania By & Bygs erhvervsejendomme, hvor medarbejdere var sendt hjem. På den måde blev der holdt liv i husene og holdt hånden under de lokale håndværksvirksomheder, som arbejder på ejendommene.

Fart på byudviklingen og nye historiske huse

I alle de fire byudviklingsprojekter, som Realdania By & Byg er involveret i - Naturbydelen ved Ringkøbing, Kanalbyen i Fredericia, Køge Kyst og Nærheden ved Hedehusene - bød året på stor aktivitet med indvielser og indflytninger.

I det nye seniorbofællesskab Havtorn i Naturbydelen stod de første beboere i efteråret klar til at flytte ind og dyrke fællesskab og friluftsliv i den vestjyske bydel, som Realdania By & Byg udvikler sammen med Ringkøbing-Skjern Kommune, og i bydelen Nærheden, som udvikles sammen med Høje-Taastrup Kommune, går udviklingen så stærkt, at der snart må meldes udsolgt.

Bliv klubmedlem og få 'Årbog 2020' gratis 

Udvidelser af porteføljen blev der også plads til. På tærsklen til 2020 blev en 250 år gammel sønderjysk værftgård føjet til samlingen, og et halvt år senere blev tilføjet et fynsk mønstereksempel på den type bondegård, som voksede frem over hele landet i begyndelsen af 1900-tallet, da andelsbevægelsen tog fart.

De to gårde indgår nu i Realdania By & Bygs samling af flere end 60 ejendomme, som samlet repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år og bidrager til at levendegøre dansk kultur- og bygningsarv og formidle viden om arkitektur, byggeskikke og materialer. I 2021 venter nye oplevelser over hele landet med besøg i historiske huse, eksperimenterende nybyggeri og spirende nye bydele.