x

Halkær Kro får 15 millioner kroner til stort madkulturhus

Pressemeddelelse 10. december 2020

Halkær Kro Mad og Kulturhus er nu kommet meget tæt på realiseringen af et stort og nytænkende projekt. Foreningen Realdania, Lokale og Anlægsfonden og Aalborg Kommune investerer tilsammen 15 millioner kroner i projektet, der skal skabe fællesskab og oplevelser omkring den lokale økologiske madkultur.

Kursisterne har lige været forbi den lokale økologiske landmand og set, hvor skinken sidder på grisen. Nu skal de selv tilberede kødet. Der skal stoppes pølser, med krydderurter fra landsbyfælleden. De skal vurdere hvilken kartoffelsort, der egner sig bedst til kartoffelmosen. Det bliver den korteste vej fra jord til bord, når Halkær Kro Mad-og Kulturhus efter planen stærkt revitaliseret står klar til juli i 2022 med oplevelser og fællesskab omkring den økologiske nordjyske madkultur. Onsdag besluttede Sundheds- og Kulturudvalget i Aalborg Kommune at bevillige 5 millioner kroner. Derudover støtter den filantropiske forening Realdania og Lokale og Anlægsfonden projektet med hver 5 millioner kroner:

- Det er et meget spændende og visionært projekt. Halkær Kro er i forvejen et unikt kulturhus i Aalborg Kommune. Det er bygget på et fundament af frivillighed og bæredygtighed, som vi nu styrker markant med dette projekt. Aalborg og Danmark vil få et unikt Mad-og Kulturhus i et smukt naturområde – ja vel nærmest en gigantisk økologisk køkkenhave i Aalborgs landdistrikt. Projektet peger ind i fremtiden, hvor fællesskab - her omkring maden, bæredygtighed og ikke mindst fordybelse for den enkelte, er respons på tidens udfordringer, siger Mads Duedahl, rådmand i Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune.

Halkær Kro blev købt af otte familier i 1992, som siden er blevet drevet af frivillige kræfter. Det nationalt og internationalt anerkendte spillested udviklede sig også til et økologisk spisehus, som var de første i Danmark til at opnå det økologiske guld-spisemærke. Nu skal rammerne gøres tidssvarende og forsamlingshuset skal nytænkes. Lokalt er man naturligvis glade for den store økonomiske opbakning:

- Vi er virkeligt taknemmelige for den fantastiske støtte fra fondene og nu Aalborg Kommune. Jeg ser det som en anerkendelse af det frivillige arbejde, der er lagt herude i snart 30 år. Det er unikt, og nu får vi muligheden for at få det fulde potentiale ud af et fuldt opdateret mad-og kulturhus. Det er en stor investering i et lille lokalområde, men resultatet skal række langt ud. Det skal være et sted hvor både amatører og professionelle kan mødes omkring maden og musikken. Et regionalt forankret fyrtårn for maddannelse og for økologisk og ordentlig madkultur, siger Jørgen Friis Pedersen, formand for den selvejende institution Halkær Kro og Kulturhus.

Stor fondsstøtte

Realdania støtter hvert år filantropiske projekter over hele landet, hvor målet blandt andet er at fremme nye fællesskaber og bakke op om de stedbundne potentialer, der er i specifikke områder:

- Halkær Kro har er et veletableret sted for fødevareinnovation og madkultur. Projektet vil understøtte og styrke det lokale fællesskab og samtidig være et regionalt ”spot”, der også vil være rigtig attraktivt at lægge vejen forbi for besøgende fra nær og fjern. Vi glæder os meget til at se det færdige resultat, siger sekretariatschef i Realdania, Jens Böhme.   

Lokale og Anlægsfonden er udviklingsfond og videncenter inden for idræt, kultur og aktivt udeliv og har siden 2019 arbejdet med at gøre fælles madlavning til en fritidsaktivitet på lige fod med andre aktiviteter: 

- Køkkener i fritidsfaciliteter er ofte aflukkede og gemte og fungerer kun som produktionskøkkener. Det skaber ikke synergi med resten af fritidsaktiviteterne. Det forsøger vi nu at lave om på i Halkær ved at gøre madlavning til en kernefunktion i huset, så køkkenet bliver mødested for frivillige, samtidig med at huset understøtter musikken og aktiviteten udenfor på landsbyfælleden langt mere, end den gør i dag, siger Ola Mattsson, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden.

Første spadestik sommeren 2021

Halkær Kro og Kulturhus går nu ind i en periode med detailplanlægning, og hvis alt går efter planen, skal der tages første spadestik i begyndelsen af august 2021.

- Det er fantastisk, at vi nu endelig kan komme i gang med at realisere. Vi udvikler jo i drift og har også musik, aktiviteter og kurser i løbet af vinteren og foråret. I det nye hus får vi så de perfekte rammer, og en dag kan snildt rumme flere aktiviteter, hvor både professionelle og amatører mødes på tværs af generationer og fagligheder. Et mejeri er ved at udvikle nye produkter i udviklingskøkkenet, et 7. klasses madhold laver mad i undervisningskøkkenet, i krostuen mødes skriveklubben, på 1.sal er der yoga, i musiksalen er der mødeaktiviteter, mens der i produktionskøkkenet gøres klar til aftenens koncertmenu. Der kommer til at dufte af mad, mennesker og musik i Halkær, siger Peter Søndergaard koordinator