x

Nu åbner søbadet i hjertet af Skanderborg

Pressemeddelelse 23. juni 2021

Det nye søbad i centrum af Skanderborg åbner torsdag den 24. juni. Den seksdobbelte verdensmester i stand up paddling Casper Steinfath laver opvisning ved indvielsen som et billede på de mangfoldige vandaktiviteter, der bliver på stedet. Søbadet er en del af Søtorvet, der binder natur, bevægelse og byliv sammen, og er støttet af foreningen Realdania og Lokale og Anlægsfonden.


Lige siden Skanderborg fik sit populære Kulturhus i 1998, er der arbejdet med at skabe liv i Byparken midt i byen ud mod Skanderborg Sø. 

Nu tager området et syvmileskridt hen mod at blive en særlig ramme for mange forskellige friluftsaktiviteter, der er med til at koble by og natur sammen. 

Det flerfunktionelle søbad er for alle. Med et samlet areal på 1.500 m2 bliver der plads til en skøn blanding af svømning i bassin, i søen og en variation af vandsport året rundt.

Som del af den officielle indvielse den 24. juni kl. 14.30 – 16 kommer den seksdobbelte verdensmester i stand up paddle (SUP) Casper Steinfath fra Cold Hawaii i Klitmøller. Han præsenterer tips og tricks og dyster i en såkaldt Shark Hunt på SUP-boards. 

Derudover byder indvielsen på taler fra blandt andet borgmester Frands Fischer og udvalgsformand Tage Nielsen og reception. På grund af corona-restriktioner er den officielle indvielse kun for inviterede gæster. 

Et særligt mødested

- Efter flere års udviklingsproces kan vi endelig sige, at drømmen om et bynært søbad er blevet til virkelighed. På kommunens vegne er jeg jublende glad over resultatet. Vi får et fantastisk mødested, hvor man kan nyde naturen, hinandens selskab og en bred vifte af aktiviteter, siger borgmester Frands Fischer.

Den officielle indvielse af Søtorvet omfatter selve søbadet, en udvidelse af Kulturhuset og Kulturløberen, som binder det hele sammen – både visuelt og funktionelt. 

Alle faciliteter – bassin i to dybder, udspring i søen og Kulturløberen – kan bruges hele sommeren. Dog har der været udfordringer med at skaffe certificeret limtræ, og det betyder, at sauna, omklædning og et multirum først kan blive færdig til efteråret.

Midtby og natur bindes sammen

Foreningen Realdania er den ene af de to bidragsydere, der har støttet Søtorvet. Projektchef Laura Kristine Bjerre Munch siger: 

- Med det nye Søtorv får alle i Skanderborg en ny og unik ramme for fællesskaber midt i byen. Et sted, der binder midtbyen og naturen sammen med nye fantastiske muligheder for aktivt og udendørs fritidsliv – lige fra scenekunst til kajakroning eller afslapning ved søbredden. Det er et flot resultat – et moderne søbad for alle.

Lokale og Anlægsfonden har prioriteret Søtorvet som et udviklingsprojekt. Fondens arkitekt Anna Hassel siger: 

- Søtorvet supplerer byens nuværende aktivitetstilbud og har en markant arkitektonisk profil. Her er lige adgang for alle, året rundt. Søbadet er et godt eksempel på et mødested, hvor brugere med fælles passion for vand kan deles om en facilitet, der på flere måder bidrager til byens profil.

I forbindelse med indvielsen byder Skanderborg Bibliotek og Skanderborg Ungdomsskole på forskellige aktiviteter på Søtorvet og i Byparken. Om aftenen arrangerer foreningen Skønnest ved Skanderborg et musikprogram på Søtorvet. Disse aktiviteter er åbne for alle.

Skanderborg Søbad:

Faciliteter: To bassindybder, udspring, omklædning, toiletter, sauna multirum, kajakdepot, adgangsbroer og kajplads til turistbåden Dagmar
Samlet areal på søbad: 1.500 m2
Bygningsareal: 171 m2 
Overdækket areal: 53 m2 
Areal til Kulturløberen: 600 m2
Fondsstøtte: 12,5 mio. kr. fra Lokale og Anlægsfonden og foreningen Realdania
Samlet anlægssum for Søtorvet: 28 mio. kr.
Ibrugtagning: Juni 2021 / efterår 2021
Totalentreprise: MT Højgaard A/S
Arkitekt: Spektrum Arkitekter ApS
Bygherrerådgivere: Bisgaard|Ejsing, A1 Consult, Force4, LYTT og Stæhr Schütze Ingemann Advokatanpartsselskab
Bygherre: Skanderborg Kommune – Plan og Byudvikling