x

Foredragsrække om ny nordisk arkitektur

Nyhed 31. august 2021

Mød fire markante nordiske tegnestuer, når Kunstakademiets Arkitektskole og BARK rådgivning i fire masterclasses stiller skarpt på nordisk arkitektur. Svenske Petra Gipp lægger for den 23. september.

Den 23. september genopstår masterclass-rækken ’Nordic Contextualism’ efter en ufrivillig coronapause. Med arrangementerne undersøger og hylder Kunstakademiets Arkitektskole og BARK rådgivning den traditionsrige nordiske arkitektur ved at invitere stjernearkitekter til at give forelæsning i det historiske København.

Arrangementsrækken blev første gang lanceret i 2020, men kun norske Reiulf Ramstad og finske Sami Rintala nåede at give deres forelæsning inden pandemien ramte. Nu er det blevet tid i alt fire nye masterclasses og det er svenske Petra Gipp, der genåbner ballet. Petra Gipp har bl.a. deltaget med værker på Venedig Bienalen fire år i træk og blev nomineret til Mies van der Rohe Award for sin respektfulde og nytænkende tilbygning til den kulturhistoriske bygning Bruksgården i Høganæs. 

Ud over Petra Gipp kan du komme til masterclass med nogle af feltets mest interessante nordiske stemmer. Mød mestrene fra svenske Tham & Videgård, mød danske Praksis Arkitekter, der i år er indstillet til Mies van der Rohe Award for arbejdet med Maltfabrikken samt danske Lenschow & Pihlmann. Deres arbejde spænder vidt i skala og er opført både i byen og på landet.

Fælles er, at de aktivt forholder sig til stedet og den lokale identitet og har grundlæggende værdier omkring fornyelse af traditionen, nærheden til naturen og social inklusion. 

Masterclass-rækken gennemføres med støtte fra den filantropiske forening Realdania, Dreyers Fond og Grundejernes Investeringsfond. 

På programmet

Rækken af master classes løber fra den 23. september og til 1. december afvikles i Vartov i centrum af København, Farvergade 27, 1463 København. 

 • 23. september kl. 15.00-17.30: Petra Gipp, Petra Gipp Arkitekur, Sverige
 • 13. oktober kl. 16.00-18.30: Mette Tony, Praksis Arkitekter, Danmark
 • 18. november kl. 16.00-18.30: Bolle Tham og Martin Videgård, Tham & Videgård, Sverige
 • 1. december kl. 16.00-18.30: Kim Lenschow Andersen & Søren Thirup Pihlmann, Lenschow & Pihlmann, Danmark.

Inden corona afbrød rækken af masterclasses, blev to arrangementer afviklet i 2020. Gæsterne her var norske Reiulf Ramstad med Reiulf Ramstad Architects samt finske Sami Rintala med Rintala Eggertson Architects.

Tilmelding

Arrangementerne er gratis, men kræver tilmelding på BARK rådgivnings hjemmeside. Bemærk venligst, at der er begrænset antal pladser.

Tilmeld dig masterclasssen her (bark.dk/tilmelding) 

Mere om de fire masterclasses

 •  23. september kl. 15.00-17.30: Petra Gipp, Petra Gipp Arkitektur, Sverige
  Den svenske arkitekt Petra Gipp har deltaget med værker til en lang række udstillinger, bl.a. Venedig Biennalen, og er udgivet i magasiner og bøger i flere sammenhænge. I 2019 var projektet Bruksgården i Høganæs nomineret til Mies van der Rohe Award for sin respektfulde og nytænkende tilbygning til den kulturhistoriske bygning fra 1805. 
 • 13. oktober kl. 16.00-18.30: Mette Tony, Praksis Arkitekter, Danmark
  Med respekt for bygningskunstens traditioner skaber Mette Tony og tegnestuen Praksis Arkitekter værker, som udviser forståelse for stedets historie og bygger videre på den. Tegnestuen står blandt andet bag Svinkløv Badehotel, der med fokus på bæredygtighed og det traditionelle håndværk har genopført det ikoniske hotel i en moderne sammenhæng. Tegnestuen har bl.a. modtaget Nykredits Arkitekturpris, en Store Arne og Dreyers Fonds Hæderspris.
 • 18. november kl. 16.00 -18.30: Bolle Tham & Martin Videgård, Tham & Videgård, Sverige
  Tham & Videgård er førende inden for ny svensk arkitektur. I mere end 10 år har de to arkitekter produceret enkel og klar arkitektur, som både har rødder i den folkelige nordiske arkitektur og den internationale scene. Tham & Videgård har af to omgange modtaget den svenske Kasper Salin-pris og står bag værker som KTH Arkitektskolen i Stockholm og Moderna Museet Malmø.
 • 1. december kl. 16.00-18.30: Kim Lenschow Andersen & Søren Thirup Pihlmann, Lenschow&Pihlmann, Danmark
  Lenschow og Pihlmann er en ung tegnestue startet af Kim Lenschow Andersen og Søren Thirup Pihlmann. Tegnestuen modtog i 2018 Hack Kampmann Arkitekturpris for Studielandsbyen i Viby, hvor tilbygninger til en gammel bindingsværksgård huser 56 moderne studieboliger og på elegant vis forbinder nyt og gammelt. For samme projekt modtog tegnestuen Danish Wood Award for deres stærke materialevalg og æstetiske fortolkning af et moderne bindingsværkshus.