x

Julekalender: Gæt 24 fantastiske byggematerialer

Nyhed 17. november 2021

Porcelæn, beton, ler eller strandsand? Hvad gemmer sig bag dagens låge? Realdania By & Byg har i år bygget en julekalender af alverdens byggematerialer. Quiz med fra den 1. december og få chancen for at vinde oplevelser og bøger.

Den rå og hårde beton? Det blanke og skrøbelige porcelæn? Det bøjelige og føjelige ler? Eller det porøse og fine strandsand? Hvad gemmer sig mon bag dagens låge?

Snart skydes julekalender-måneden i gang, og hos Realdania By & Byg er årets julekalender bygget af 24 klassiske og kuriøse byggematerialer. Alle materialer er at finde i enten Realdania By & Bygs historiske huse, i de eksperimenterende nybyggerier eller i de nye bydele.

 

Vær med i årets julekalender og kom helt tæt på 24 vidt forskellige byggematerialer og de fortællinger, som knytter materialerne sammen med et historisk hus, en nyopført bygning eller en ny bydel.

Bliv samtidig lidt klogere på vores fælles kultur- og bygningsarv; både den arv, som har dybe historiske rødder, og den arv, som først lige er begyndt at spire. Få også et lille indblik i arkitekturens historie, som langt fra kun handler om bygninger og stilarter, men også handler om, hvordan vi har levet gennem tiderne.

Alle de historiske huse er et håndgribeligt levn, som viser udviklingen i det danske samfund, og som fortæller om byggeskikke og materialer og om det liv, der er blevet levet i og uden for bygningerne. Alle de nye bygninger og de nye bydele er et vidnesbyrd om samfundet lige nu og om de tanker og ønsker, der knytter sig til fremtidens bygninger og bydele.

Dansk bygningsarv gennem mere end 500 år

Realdania By & Bygs samling indeholder eksempler på noget af det ældste indenfor dansk bygningskultur og eksempler på noget af det nyeste. Tilsammen repræsenterer eksemplerne dansk bygningsarv gennem mere end 500 år, og de viser samtidig en samfundsmæssig udvikling.

Her er bygninger i religionens tjeneste, bygninger i det offentliges tjeneste, landbrugets bygninger fra husmandsbrug til herregårde, byernes huse fra borgerhuse til købmandsgårde, forstædernes bygninger, bygninger for kvinder, bygninger til militæret, arkitekternes egne boliger og huse, hvis byggeteknik og materialevalg er typiske for en egn osv.

Her er også eksempler på moderne og bæredygtigt nybyggeri med fokus på bl.a. sundhed og livskvalitet og eksempler på mangfoldige og levende bydele.

Tilsammen og hver for sig er alle eksemplerne med til at fremme og formidle en levende bygningskultur. Formidlingen sker bl.a., når Realdania By & Byg Klubben inviterer på rundvisninger, foredrag og byvandringer; når bøger, film og billeder udbredes og nu også via en hyggelig julekalender. Og alle 24 julekalenderlåger giver selvfølgelig mulighed for at komme videre til mere viden, flere fortællinger, film og gode oplevelser.

Tilmeld dig Realdania By & Bygs julekalender