x

SOMMERHUS: Ny udstilling på Utzon Center

Pressemeddelelse 10. marts 2022

Corona og nedlukning fik os til at genopdage sommerhuset. Men kender du egentlig hele historien om de små huse, der er så vigtig en del af dansk kulturarv?

Utzon Center i Aalborg åbner udstillingen SOMMERHUS den 18. marts. Det bliver en rejse gennem sommerhusets arkitektur og historie. Fra hyggeligt træhus til feriepalads. Og til en fremtid med små og bæredygtige huse.  

Feriepaladser og landskab

I mere end 100 år har sommerhuse været en legeplads for arkitekter. Her kunne de drømme, eksperimentere og slippe fantasien løs. 
 
Men mange af de moderne feriepaladser har mistet fornemmelsen for landskabet og den røde tråd til de historiske sommerhuse, som vi har bygget siden begyndelsen af det 20. århundrede. 
 
Sommerhusområderne ændrer også karakter. I dag ligner mange af dem parcelhuskvarterer. Og den stille morgenstund forsvinder i lyden af plæneklippere. 
 
”Forskellighed og indlevelsen i landskabet er noget af det, der kendetegner dansk sommerhusarkitektur. Men måske er det på tide at rejse spørgsmålet om, hvorfor vi bygger sommerhuse i dag. Flere steder kan man se eksempler på meget store sommerhuse, og der er sommerhusområder, som minder mere om parcelhuskvarterer end det, vi traditionelt forbinder med sommerlandets arkitektur”, siger udstillingsdirektør  Line Nørskov Eriksen. 

Arkitektur er en langsom kunstart, og både tid og penge sætter sine begrænsninger. Men hos mange tegnestuer, uanset om de er unge eller gamle, store eller små, fornemmer man klart, at bæredygtighed ikke længere er en stilart men et grundvilkår.

Line Nørskov Eriksen Udstillingsdirektør
 
”Så hvad skal sommerhuse kunne, som helsårsboligen ikke kan? Og går vi rigtigt til værks? Arkitektur er en langsom kunstart, og både tid og penge sætter sine begrænsninger. Men hos mange tegnestuer, uanset om de er unge eller gamle, store eller små, fornemmer man klart, at bæredygtighed ikke længere er en stilart men et grundvilkår. Deres arbejde peger i retning af flere træer, færre græsplæner, midlertidig bosætning, færre kvadratmeter og flere klima-smarte materialer. Vores fineste opgave med udstillingen er at inspirere, og vi har masser af fantastiske sommerhuse at vise frem”, siger Line Nørskov Eriksen. 

Fremtid i fuld størrelse

På udstillingen kan du opleve fremtiden i fuld størrelse. På udstillingen bygger Utzon Center  et sommerhus, der er designet af BIG for LiveKlein, der støtter udstillingen sammen med den filantropiske forening Realdania. Og normalt er Bjarke Ingels og BIG nok mest kendt for enorme projekter med bydele og højhuse.  
 
”Klein A45 et præfabrikeret hus, der i princippet kan stilles, hvor som helst, og som noget helt særligt kommer det til at ligge i Utzon Centers gårdhave og blive en del af udstillingen. Bæredygtig sommerhusarkitektur handler blandt andet om midlertidig bosættelse, og at vi bygger mindre men bedre. Her er Klein A45 virkelig interessant, for det er ikke meget større end et skrin eller et skur. Der er noget lystbetonet og drømmende over huset, og det er i hvert fald nogle gode kvaliteter ved et sommerhus”, siger udstillingsdirektør Line Nørskov Eriksen.  
 

Sommerhuse fortæller en vigtig historie om dansk arkitektur og kultur, som er relevant for mange danskere. Klimaforandringer vil få store konsekvenser for fremtidens planlægning, da mange sommerhusområder er udfordret af stigende havvand og grundvand

Nina Kovsted Helk Filantropidirektør Realdania
Filantropidirektør i Realdania Nina Kovsted Helk glæder sig til at se udstillingen:

”Sommerhuse fortæller en vigtig historie om dansk arkitektur og kultur, som er relevant for mange danskere. Klimaforandringer vil få store konsekvenser for fremtidens planlægning, da mange sommerhusområder er udfordret af stigende havvand og grundvand. Derfor er det både relevant og interessant, at udstillingen SOMMERHUS også kaster et kritisk blik på den aktuelle udvikling af sommerhuslandskabet. Jeg glæder mig til at se vidt forskellige elementer af sommerhusarkitekturen udfoldet,” siger Nina Kovsted Helk. 

Det kan du møde på udstillingen

På udstillingen kan du sanse, røre og føle sommerhusets arkitektur. Du får inspiration til dit eget sommerhus. 
 
Dyk ned i nye og gamle klassikere af blandt andre Arne Jacobsen, Anton Rosen, Vilhelm Wolert, Friis og Moltke, Erik Korshagen, Mette Lange, Praksis Arkitekter, Karen Kjærgaard, Kim Lenschow, Søren Pihlmann, OS Arkitekter, Lendager Group og Claus Bonderup. Og oplev A45, der er tegnet af BIG for LiveKlein.

Om udstillingen

Udstillingen støttes af: 
LiveKlein
Realdania