x

Historisk bygning får nyt liv: Dragsholm Slot Madhus slår dørene op for café, vinbar, gårdbutik og Food Lab

Pressemeddelelse 16. juni 2022

Fra den 24. juni kan lokale og besøgende se frem til endnu en oplevelse på slotsgrunden i Odsherred, når Dragsholm Slot Madhus åbner i den historiske bygning Herskabsstalden.

Det begyndte med en idé i 2016. En idé om at skabe et kulinarisk centrum i en kulturhistorisk bygning, der kunne bidrage til udviklingen af områdets lokale fødevareproduktion – præcis som Dragsholm Slot gennem tiden har været en drivende faktor i moderniseringen af landbruget i Nordvestsjælland. 

Nu er den idé realiseret i samarbejde med LAG Midt-NordvestSjælland og den filantropiske forening Realdania. Fredag den 24. juni åbner Dragsholm Slot Madhus i Herskabsstalden, der i det seneste år har gennemgået en omfattende restaureringsproces. 

”Efter flere års planlægning, arbejde og coronakrise er vi stolte over nu endelig at kunne byde vores gæster indenfor i den restaurerede Herskabsstald. Idéen med projektet har fra starten været at bevare den historisk unikke bygning, men i lige så høj grad at bevare og aktualisere historien om slottet som en drivkraft for udvikling i området,” udtaler Mads Hylleholt Bøttger, ejer af Dragsholm Slot, og fortsætter: 

”Med Dragsholm Slot Madhus bliver Herskabsstalden igen en levende bygning i en levende historie til glæde for både de lokale fødevareproducenter og alle dem, der har lyst til at smage på området og slottets delikatesser eller blive klogere på den helt særlige bygningshistorie.” 

Dragsholm Slot Madhus kommer til at indeholde en ny reception for gæster til slottet, en kombineret café og vinbar, en gårdbutik og et innovativt Food Lab. Udover et mere uformelt spise- og drikkemiljø for hotellets gæster og besøgende udefra er tanken, at huset gennem det nye Food Lab skal hjælpe små, lokale virksomheder med udvikling af forædlede fødevarer. 

Forædling, formidling og salg af Odsherreds bedste fødevarer 

Madhuset er tilgængeligt for alle og er både tænkt som et alternativ til gourmetrestauranten og bistroen på slottet og som et lokalt mødested, hvor man kan nyde et glas vin, stille den lette sult eller købe delikatesser med hjem. 

Gårdbutikken er åben året rundt, og i hele sommerperioden – samt i udvalgte perioder resten af året – vil man i caféen og vinbaren kunne nyde sin servering i en tilbagelænet atmosfære med udsigt til slottet, voldgraven og naturen på området. Menukortet vil blandt andet byde på hjemmelavet ost, pølse, brød, is, danske og internationale vine og lokal øl. 

I det eksperimenterende Food Lab vil slottets dygtige kokke dele ud af den særlige knowhow, der er opbygget gennem mange års fokus på gode råvarer og smag – med Odsherreds særlige ’terroir’ og geografi i centrum. Derudover vil madhuset også fungere som salgs- og udstillingssted for nogle af de allerbedste fødevarer, området har at byde på. 

Levende bygningskultur 

Det nye madhus er dog ikke blot en fryd for ganen, men også for øjet. Den gamle, nygotiske bygning er smukt restaureret med udgangspunkt i at bevare så meget som muligt af det originale materiale og med detaljer, der formidler en særlig bygningskultur for store og små:

”Madhuset giver nyt liv til en fantastisk historisk bygning og understøtter samtidig den lokale fødevarekultur. Vi er glade for at støtte projektet, der formidler bygningskultur i øjenhøjde og samtidig giver nye oplevelser til både lokale og besøgende - ikke mindst turisterne i Geopark Odsherred," siger projektchef i Realdania, Eske Møller. 

Centralt for bygningens indre udtryk er et spektakulært ovenlysvindue, der giver et unikt kig til bygningens kunstfærdige tagkonstruktion, der fortæller en historie om en tid, hvor håndværksmæssig kunnen var en forudsætning for konstruktive løsninger. Samme nik til historien finder man i bygningens nystøbte gulv, hvor de originale teglsten – der ikke længere var brugbare – i stedet har fået en prominent placering.