x

Ny udstilling om dansk arkitektur i efterkrigstidens Tyskland

Nyhed 20. januar 2023

Den 3. februar 2023 åbner udstillingen Gesamtkunstwerke i Haderslev. Udstillingen handler om de to danske arkitekter Arne Jacobsen og Otto Weitling, der i fællesskab tegnede en række modernistiske bygningsværker i efterkrigstidens Tyskland.

Den danske arkitekt Arne Jacobsen er kendt for sin tidløse og funktionelle stil. Han beherskede alle typer af design, fra gaffel til rådhus, fra den mindste detalje til det store og monumentale værk. 

Men uden for fagkredse er det mindre kendt, at Arne Jacobsen i tæt samarbejde med sin arkitektkollega Otto Weitling også realiserede en række større bygningsprojekter i efterkrigstidens Tyskland. Sammen satte de en standard for udviklingen af en modernistisk arkitekturæstetik. Det er et hidtil underbelyst kapitel i den dansk-tyske arkitekturhistorie, som udstillingen, der bl.a. er støttet af den filantropiske forening Realdania, nu formidler. 

Efterkrigstidens bygninger

I udstillingen hører man historien om Arne Jacobsen og Otto Weitlings bygninger, der sender udstillingens gæster tilbage til 1960’ernes idéer og visioner og viser, hvor tæt arkitektur, byudvikling og politik er flettet sammen. 

De to arkitekter realiserede projekter i vidt forskellig målestok: Fra den lyse Arne Jacobsen-foyer i Hannover til en gruppe af boliger i Hansaviertel i Berlin, fra rådhuset i Mainz til Christianeum-gymnasiet eller HEW-højhuset i Hamborg, fra Forum Castrop-Rauxel til feriekomplekset Burgtiefe på øen Femern. 

Samlet set formidler udstillingen et stykke dansk-tysk arkitekturhistorie, der trækker tråde frem til i dag. Mange af bygningerne fra efterkrigstiden står nu til debat. Spørgsmålet er, om de skal rives ned? Fredes? Eller have helt nye funktioner?

En lokal arkitekt i Haderslev

Kulturorganisationen Historie Haderslev danner rammen om udstillingen. I byen er arkitekten Otto Weitling lokal, det er nemlig her, han blev født i 1930 og er opvokset. Hans familie tog aktiv del i byens udvikling, og Otto Weitling selv er arkitekten bag en håndfuld bygninger i Haderslev. Derfor bliver familiens Weitlings historie og Otte Weitlings lokale projekter også formidlet i tilknytning til udstillingen.

Udstillingen rykker den 29. april til Rødovre, hvor Arne Jacobsen er lokal og har tegnet flere bygninger.  

Se udstillingens åbningstider her