x

Realdania By & Byg nomineret til skandinavisk bæredygtighedspris

Pressemeddelelse 16. januar 2023

De seneste års arbejde med livscyklusanalyser af klimabelastningen ved restaurering af historiske bygninger har ført til en nominering af Realdania By & Byg til en Scandinavian Design Award.

Realdania & Byg har restaureret eller transformeret ca. 60 historiske ejendomme, og siden 2019 har selskabet arbejdet med at beregne den CO2-udledning, der følger af istandsættelserne – en praksis, som ellers mest har været anvendt ved nybyggeri. Det er blevet bemærket af juryen for Scandinavian Design Awards 2023, som har nomineret Realdania By & Byg til Årets Bæredygtighedspris.

- Vi har mærket stor interesse for arbejdet med at bruge livscyklusvurderinger på restaurering og transformation af historiske bygninger, og det glæder os, at det også bliver bemærket internationalt – som her med nomineringen til en skandinavisk bæredygtighedspris, siger adm. direktør Peter Cederfeld fra Realdania By & Byg.

Realdania By & Byg har i samarbejde med BUILD Aalborg Universitet tilpasset den gængse LCA-metode for nybyggeri, så man også kan bruge livscyklusvurderinger, når man restaurerer. Ved at anvende metoden retrospektivt på egne projekter har selskabet opbygget viden, som nu bruges fremadrettet i nye projekter.

Kvalificerer restaureringsvalg

- Vi og vores rådgivere kan nu træffe mere kvalificerede restaureringsvalg med viden om klimabelastningen, og derudover tyder interessen på, at metoden også kan inspirere andre, enten til at gøre noget lignende, eller til simpelthen at vælge at restaurere, fordi det er mere klimavenligt end at bygge nyt, siger Peter Cederfeld. 

Realdania By & Byg arbejder nu videre med at indarbejde data om CO2-udledningen ved både løbende drift og opvarmning af selskabets historiske ejendomme, i takt med at disse data kan indsamles på årsbasis.

Selskabet formidler erfaringerne i publikationen ”Livscyklusvurderinger for historiske ejendomme”, som kan downloades gratis på dansk eller engelsk på www.realdaniabyogbygklubben.dk, hvor den danske version også kan købes på tryk for 49 kr.

Bred nordisk jury

Det er en jury bestående af både svenske, norske, finske og danske medlemmer, som har nomineret Realdania By & Byg til en Scandinavian Design Award. Priserne uddeles i Stockholm i februar. 

Man kan læse mere om Scandinavian Design Awards og se årets nominerede her.