x

SUPER DANSK: Ny udstilling på Utzon Center

Pressemeddelelse 23. januar 2023

Kunst og håndværk i ny dansk arkitektur. Få inspiration til bæredygtighed, skønhed og ny æstetik. Og spørg dig selv - kunne du bo i et hus af ler? Utzon Center åbner udstillingen SUPER DANSK den 2. februar.

I SUPER DANSK møder du 14 danske arkitekter og tegnestuer. De vil skabe en fremtid, hvor kunsthåndværket blomstrer og bliver afsæt for ny dansk arkitektur og møbelkunst. 

I udstillingen møder du arkitekter, som er med hele vejen. De er i tæt dialog med de mennesker, steder og omgivelser, hvor de bygger. De er med i alle dele af det værk, som de skaber. 

Arkitekterne står for en bevægelse i ny dansk arkitektur, der er karakteriseret ved en håndværksmæssig opblomstring. 

"Det er måske nok for tidligt at tale om en generel tendens, men det er helt tydeligt at vi her kan se nogle nye og ofte unge tegnestuer, der er er sultne på forandring. Til sammen fremstår de som et modspil til en overfladisk og abstrakt formgivning. For dem er håndværket et grundvilkår for en æstetisk og etisk arkitektur," siger Line Nørskov Davenport, der er udstillingsdirektør på Utzon Center.

Mursten og søgræs

I udstillingen inviteres du ind i de 14 tegnestuers sanselige og taktile verden af lerjord, mursten, glasurer, træ, søgræs, urban mining, håndlavede møbler, aluminium, stål og meget andet.  I spændingsfeltet mellem nye og gammelt håndværk, etik og æstetik og drøm og virkelighed, skaber de værker præget af en stærk materialesans, bæredygtighed, smukke samlinger, høj færdiggørelsesgrad og håndens kommunikation gennem materialet. 

"Det kan måske lyde en smule tilbageskuende eller romantisk at tale om en ny håndværkskultur. Slet ikke. Arkitekterne har øjnene rettet mod fremtiden, og udstillingen viser et opgør med den generelle praksis, der hverken er stiv, naiv eller konservativ. Jeg oplever tegnestuerne som højaktuelle, eksperimenterende, undersøgende og legende. Og så er der noget sympatisk samler-manisk over deres forhold til materialer, hvilket er et voldsomt godt udgangspunkt for en sanselig og taktil udstilling," siger Line Nørskov Davenport. 

Udstillingen er støttet af den filantropiske forening Realdania.

"SUPER DANSK kan være med til at øge interessen for håndværk og gode, holdbare materialer - ikke mindst hos unge. Samtidig får vi alle sammen kendskab til tegnestuer i Danmark, som sjældent har lejlighed til at udstille deres arbejde. Jeg glæder mig til at opleve nye bud på en mere bæredygtig arkitektur, siger filantropidirektør Nina Kovsted Helk.

Læs mere om udstillingen SUPER DANSK

 


Jørn Utzon er berømt for Operahuset i Sydney. Han var en de største og mest indflydelsesrige arkitekter i det 21. århundrede.

Det var Jørn, der byggede Utzon Center i Aalborg i 2008. Det blev hans sidste værk, før han døde samme år.

Utzon Center er et udstillingssted for arkitektur og design. Vi har skiftende udstillinger, hvor du møder nogle af verdens bedste arkitekter og de nyeste strømninger.

Utzon Center er for hele familien. Det perfekte sted at besøge for bedsteforældre og børnebørn.

Hos os kan både børn og voksne føle, sanse og røre arkitektur. Vi hjælper dig til at forstå en verden af arkitektur, og gør arkitekturen håndgribelig og forståelig.