x

Realdania Årsmagasin 2023: Det sværeste skal vi løse i fællesskab

Nyhed 28. marts 2023

Realdanias årsmagasin er udkommet med interviews og reportager fra projekter i hele landet. Bestyrelsesformand Lars Krarup fortæller her om indholdet i magasinet og årets tema 'Sammen om forandring'.

Unge i hjemløshed. Byer ved vores kyster, der bliver udfordret af stigende havvand. Områder i Danmark, som kæmper for at skabe lokal udvikling, selvom folk flytter væk, og arbejdspladser lukker. Samlet set berører de nævnte problemer rigtig mange menneskers livskvalitet og deres rammer for hverdagen – samtidig er der ingen genveje og hurtige løsninger.

I år sætter vi i Realdanias årsmagasin fokus på, hvordan vi sammen kan løse nogle af de komplekse samfundsproblemer, hvor foreningens arbejdsfelt – det byggede miljø – spiller en rolle. Det er problemer, som ingen part kan løse alene, men som vi er nødt til at løse i fællesskab. De kræver tålmodighed og ikke mindst åbenhed, fordi løsningen nogle gange medfører et opgør med gamle vaner og etablerede systemer. Og et farvel til fortællinger om, hvordan det plejer at være.

Som Jens Rasmussen, der bor i Nakskov, siger om de seneste års udvikling i området: “Det er jo en lang, indgroet fortælling, helt tilbage fra da værftet lukkede, at her ikke sker noget.” Dén fortælling og udvikling forsøger et partnerskab mellem Lolland Kommune, A.P. Møller Fonden og Realdania i disse år at vende – med fokus på de mange gode ting, der allerede findes i byens bygningskultur og områdets smukke natur. I magasinet kan du komme med på rundtur i Nakskov og høre om de nye tiltag, der så småt spirer frem. Vi har også besøgt Højer, hvor en lignende indsats i de senere år har sat sig mange positive spor.

I en artikel fra Aarhus besøger vi et særligt sted, der kombinerer ungdomskulturhus og ungdomsboliger. Her er der også plads til unge, som har levet i eller på kanten af hjemløshed, og du kan møde Jens, der fået en ny start. Som han selv siger det: “For mig har det haft en god effekt at møde unge mennesker, der måske ikke har kæmpet med helt så meget som mig, og som viser en anden vej.” UKHome i Aarhus er mere end et tag over hovedet – det er et rummeligt fællesskab.

Vi tager dig også med til Vejle og Dragør, som ruster sig til stigende havvand og mere stormflod. De to byer bruger naturens egne løsninger i mødet med det våde element og byder kort sagt vandet velkommen i stedet for at prøve at holde det ude. Det er projekter, vi tror, andre byer kan lade sig inspirere af.

Årsmagasinet 2023 fortæller vi derudover i tekst og billeder om en lang række andre aktuelle projekter, som Realdania støtter. Projekter, som bidrager til livskvaliteten lokalt eller regionalt i hele Danmark. Og så kan du få gode råd til at bo mere bæredygtigt – både når du bruger energi, og når du vedligeholder hus og have.

Du kan læse om, hvordan vi skaber det afkast, der er grundlaget for vores støtte til projekter og for en række af vores medlemsaktiviteter. Realdania er en filantropisk forening med 180.000 medlemmer rundtom i hele Danmark, og vi har et mål om at engagere rigtig mange medlemmer i vores arbejde. I magasinet kan du komme med til nogle af arrangementerne og få et samlet indblik i, hvad et medlemskab af vores forening har at byde på.

Læs Realdania Årsmagasin 2023 her