x

Bogudgivelse: Kunst og arkitektur mødes i kunstnervillaen Krogen

Nyhed 15. marts 2023

Ny bog fortæller den fascinerende historie om det hus, hvor billedhugger Kai Nielsen havde bolig og atelier. Kunstnervillaen ’Krogen’ i Ordrup krat er tegnet af arkitekten Ivar Bentsen, som var Kai Nielsens tætte samarbejdspartner.

Billedhugger Kai Nielsen (1882-1924) er kendt for sine organiske runde former, men han har også arbejdet med byrum – ofte i samarbejde med arkitekt Ivar Bentsen, der var med til at formulere grundlaget for foreningen Bedre Byggeskik. De to tegnede sammen Blågårds Plads på Nørrebro i 1913 og samarbejdet fortsatte i 1914, hvor Ivar Bentsen tegnede Kai Nielsens hjem – en farverig villa i Klampenborg, hvor et atelier i en stærk blå farve stod i skarp kontrast til billedhuggerens ofte hvide skulpturer.

Bogen ’Kunstnervillaen Krogen’ fortæller om Kai Nielsen og Ivar Bentsen. Vi hører om deres arbejde og betydning for kunst, byudvikling og arkitektur. Samtidig får vi beskrevet det kunstnerliv, der blev levet i villaen.

Bogen om Kai Nielsens kunstnerhjem udkommer i anledning af en total restaurering af villaen udført i 2018-20 af Bertelsen & Scheving Arkitekter, der siden 2022 har været del af Over Byen Arkitekter. Historien om villaens restaurering er et kapitel for sig og bliver fortalt og sat i forhold til de usædvanlige nabobygninger i området.

Bogen om ’Krogens’ farverige historie er støttet af Bergiafonden og den filantropiske forening Realdania. Slots- og Kulturstyrelsen har støttet husets restaurering. ’Kunstnervillaen Krogen’ kan købes hos boghandlere i Danmark eller via forlaget Aristo. Den koster 150 kroner og er redigeret og tilrettelagt af Jens Bertelsen. Skribenter er Karin Sundberg, Søren Milner, Peder Rasmussen, Jens Bertelsen og Kenn Schoop. Jens M. Lindhe har fotograferet.

Læs mere om forlaget Aristo