x

Kan vi genbruge flere mursten?

Nyhed 18. august 2023

Et nyt forskningsprojekt kigger nu nærmere på, hvordan kalkmørtel kan anvendes i meget større omfang end i dag, så flere mursten kan genbruges i fremtiden.

Genbrug af eksisterende bygninger, byggeelementer og byggematerialer er vigtige brikker i den grønne omstilling i bygge- og anlægsbranchen. Der bliver lagt stadig større vægt på genanvendelse af materialer, og der er f.eks. en voksende efterspørgsel efter genbrugsmursten. 

Mursten er nemlig blandt de byggematerialer med et stort genbrugspotentiale. Det sker allerede i dag, med det er dog stadig begrænset i forhold til potentialet. Det skyldes, at de fleste bygninger, der bliver revet ned og hvor murstenene eventuelt kunne genbruges, er af yngre dato (fra ca. 1955 og derefter), og typisk muret op med cementmørtel. Det har gjort murværket stærkt, men vanskeliggør muligheden for at adskille sten og mørtel forud for genanvendelse. 

Kalkmørtel som alternativ til cementmørtel

Realdania støtter nu et ph.d.-projekt, der skal gøre det lettere for byggebranchen at genanvende flere mursten fra eksisterende murværk. Til stor værdi for både renovering og nybyggeri. Projektet vil desuden fremme brugen af kalkmørtel som alternativ til cementmørtel som murværksmørtel. Projektet vil give svar på, hvordan kalkmørtler kan anvendes i meget større omfang end i dag, herunder minimere brugen af cement i murværksmørtler.

Derudover er der behov for en metode til at kunne vurdere cementindholdet i mørtlen i eksisterende murværkskonstruktioner for at kunne vurdere, om genbrug af murstenene er relevant.

Civilingeniør Rasmus Stenholt-Jacobsen er netop påbegyndt ph.d.-studiet, der er forankret på DTU Sustain.