x

Ørslev Kloster kan igen byde gæster velkommen

Nyhed 8. september 2023

Ørslev Kloster, der ligger nær Skive, har de seneste år været igennem en omfattende restaurering og udvikling. Nu er det 800 år gamle nonnekloster fremtidssikret og kan igen anvendes som både arbejdsrefugie og som rekreativt og kulturelt besøgssted. Fra lørdag den 9. september er klostret åbent for alle.

Hvert år lægger mere end 20.000 mennesker vejen forbi Ørslev Kloster for at opleve et af de bedst bevarede nonneklostre i de nordiske lande. Udover selve klostret er der også en kirke, en gårdsplads, samt enge og skove omkring. Stedet bliver i dag brugt som arbejdsrefugie, men er også åbent for gæster, der ønsker at gå på opdagelse i det historiske klosterområde. 

Restaurerings- og udviklingsprojektet er muliggjort af en samlet bevilling på 61,7 mio. kr., hvoraf Foreningen Realdania har støttet projektet med 10,7 mio. kr. Der er også en række andre bidragsydere, heriblandt A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond, Spar Vest Fonden, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Slots og Kulturstyrelsen. 

Historiske detaljer er bevaret

Flere af klostrets værelser er blevet restaureret, og så er der etableret en række nye værelser. Her er der bl.a. skabt plads til par og venner, der skal arbejde sammen. I hele restaureringsprocessen er der lagt vægt på, at klostret skal kunne opfylde sin funktion som arbejdsrefugie uden at gå på kompromis med de mange historiske detaljer i bygningerne, hvoraf flere er dukket op undervejs i restaureringen. Bestyrelsesformand Marius Hansteen er glad for resultatet: 

”Ørslev Kloster en historisk perle, som nu igen viser sig fra sin smukkeste side. Vi har mere end nogensinde brug for rum til fordybelse og steder med fred, ro og højt til loftet. Efter restaureringen vil endnu flere kunne få glæde af dette enestående sted. Og med de nye faciliteter åbner klosteret sig endnu mere mod lokalsamfundet og egnens besøgende.” siger Marius Hansteen, bestyrelsesformand for Ørslev Kloster

Nye muligheder for formidling 

Interessen for at besøge Ørslev Kloster og høre om historien har været stigende, og et nybygget formidlingshus sikrer, at ingen går forgæves. Her kan gæsterne via en stor model se ind ad vinduerne til Ørslev Kloster og få indblik i livet bag de tykke klostervægge gennem de sidste 800 år. Fortællinger og film bringer historien til live, og interviews med nuværende klostergæster giver et perspektiv på klosteret i dag. 

”Vi ved fra undersøgelser, at mere end 70% af danskerne opsøger historiske steder, når de tager på udflugter og holder ferie. Derfor er vi i Realdania glade for at have bidraget til restaureringen af det historiske klosteranlæg. Det betyder, at endnu flere får mulighed for at besøge stedet og opleve en helt særlig del af den danske kulturarv.” Siger projektchef i Realdania, Stine Lea Jacobi

Når man har besøgt formidlingshuset, er der mulighed for at gå en tur videre gennem det historiske parkanlæg og bøgeskoven Kvindsnapskoven. Samlet set gør restaureringen af hele klosteranlægget og etableringen af det nye formidlingshus, at kulturarven nu er tilgængelig for langt flere mennesker fremover.