x

Udstilling fortæller historien bag Utzons mesterværk

Pressemeddelelse 3. oktober 2023

Utzon Center i Aalborg markerer 50-året for opførelsen af Operahuset i Sydney med en permanent udstilling, der fortæller historien bag Jørn Utzons ikoniske bygning.

Operahuset i Sydney er en af de mest fotograferede bygninger i verden. Den er et ikon. Og nu fylder den danske arkitekt Jørn Utzons mesterværk 50 år.
 
Utzon Center markerer det runde jubilæum med en ny, permanent udstilling om Operahuset i Sydney.
 
"Du skal se udstillingen, fordi den handler om dansk verdenskulturarv. Den udvisker enhver forestillet grænse mellem drømme, arkitektur og ingeniørkunst. Når man dykker ned i fortællingerne, er det virkelig svært for mig ikke at blive fascineret af tilblivelsen af en bygning, hvor arkitekten hellere ville forlade sit værk, end at gøre arbejdet halvt. Samtidig betyder Jørn Utzons kompromisløshed, at der er en masse smukke ukendte ideer, der aldrig blev til virkelighed i byggeriet, som vi kender det i dag, og nogle af dem kan du opleve i den nye udstilling," siger Line Davenport, der er udstillingsdirektør på Utzon Center.
 
I udstillingen ’Sydney Opera House: A beautiful Idea’ kommer du med på en inspirerende og til tider dramatisk rejse ind i historien om Utzons byggeri, som han forlod, inden det stod færdigt, og om de visioner, der hurtigt fangede hele verdens opmærksomhed.
 
Den filantropiske forening Realdania har støttet udstillingen med 4,9 mio. kroner.

"Udstillingen formidler historien om et arkitektonisk mesterværk. En historie, der kan sætte tanker i gang om arkitekturens betydning for vores liv. Operahuset i Sydney er et godt eksempel på, hvordan en bygning ikke alene opfylder et formål og har en funktion, men også i kraft af selve bygningen og arkitekturen kan gøre et sted til noget helt særligt at opleve. Det er en vigtig historie at formidle, for arkitektur i både stor og mindre skala kan være med til at løfte steder, skabe ny lokal identitet, stolthed og fællesskab. Derfor har Realdania støttet udstillingen," siger Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania. 

Udstillingen er en fortælling om et mesterværk, der begynder med Jørn Utzons opvækst i Aalborg. Og senere med skitser og abstrakte streger, der blev slået med en blød blyant i et lille gult murstenshus i en bøgeskov uden for København.
 
Resultatet? At der 16.000 km. fra Danmark står en bygning, der er et af de vigtigste arkitektoniske værker i det 20. århundrede.
 
I udstillingen kan du opleve Jørn Utzons egne tegninger og modeller, der viser udviklingen fra de første ideers fødsel til byggeriet i Sydney, der i dag er anerkendt som verdenskulturarv og et symbol på 'menneskets kreative geni'.
 
Du kan opleve, hvordan Jørn systematisk brugte sin kreativitet og studier af naturen i sit arbejde. Hvordan han rejste ud i verden for at finde inspiration.
 
Det er en udstilling, som først og fremmest er en hyldest til den smukke ide og lysten til at skabe en verden, der med Utzons egne ord rummer 'noget mere end ren funktion… det hedder poesi'. 

Læs mere om udstillingen her.