x

Medlemsarrangement: Fra skateramper til papkasse-byggerier

Reportage 23. september 2023

Både børn og voksne kastede sig ud i leg og kreativitet, da Realdania en lørdag formiddag inviterede indenfor til familiearrangement i Roskilde. Foreningerne Orange Makerspace og Hal12 fortalte om deres fællesskaber, hvorefter løbehjul, skateboards, og saks kom i brug.

Af Andrea Hansen - Foto: Bjarke Ørsted

Det starter som en stille formiddag i Roskildes kreative bydel Musicon. Men det varer ikke længe, før stilheden bliver afløst af aktiviteter og leg. En stor, dobbelt glasdør med blåt metalstel står på vid gab ind til en bygning, som udefra ligner et gammelt værksted. Det er her, foreningen Orange Makerspace holder til, og denne lørdag byder de Realdanias medlemmer indenfor.

Det er noget af en kontrast, når man først træder ind. Det ser man tydeligt på de børn, som medlemmerne har med. Store, nysgerrige øjne afslører, at det her sted får hænderne til at krible og ideerne til at vokse. Her er træ, glitter, metal, tekstiler. Her kan de save, male, sy og bygge. Kigger man rundt, er der en værktøjsvæg, mange forskellige maskiner og hjemmelavede skilte. Det mærkes, at kreative mennesker har sat deres aftryk, og nu kan andre få lov til at gøre det samme. 

Men børn og voksne må holde på deres kreativitet lidt endnu. For efter en kort velkomst på værkstedet er dagens første stop i Hal12. Den ligger kun nogle få hundrede meter væk og er en nedlagt betonfabrik, der i dag fungerer som skatehal. Både Orange Makerspace og Hal12 har fået støtte fra Realdania.

Et rigtigt sejt sted

 

Gruppen går småsnakkende afsted, og dem, der ikke kan vente, ruller i forvejen på medbragte løbehjul og skateboards. 

Hal12 viser sig at være et mekka for skatere og andre med trang til at få hjul under fødderne. Her er ramper, graffiti på væggene og højt til loftet. Hallens daglige leder, Tanja Nyegaard, fortæller, hvordan skatere fandt den forfaldne hal for mere end 15 år siden og fik lov til at overtage den fra kommunen. 

”Der er blevet lagt mange frivillige kræfter i stedet gennem årene, der tilsammen har gjort Hal12 til det sted, det er i dag. Et sted for skatere i alle aldre, hvor kulturen er båret af hjælpsomhed, tålmodighed og opbakning til hinanden,” siger Tanja Nyegaard med stolthed i stemmen. 

Væggene i den ellers grå og lidt mørke skatehal er farverige. For herinde må man godt male på væggene. Men med respekt for hinandens værker. Undenrfor kan man male graffiti, lige så tosset man vil, men her indenfor er det aftalt spil. Det betyder, at mange rigtig flotte graffiti-malerier hænger hele vejen rundt i hallen.

Der er særligt ét løbehjul, der er svært at overse, da børn og voksne endelig får lov at give sig i kast med ramperne. En dreng i orange t-shirt med albue-, knæ- og håndledsbeskyttere og en gul hjelm suser hen over gulvet. Hans lillesøster gør en brav indsats for at følge trop. 

”Det er bare et rigtigt sejt sted. Især fordi jeg også godt kan lide graffiti,” siger Ludvig, den hurtige dreng på løbehjulet. ”Det er kun en måned siden, jeg startede med at køre på løbehjul sådan her, så det er fedt at køre herinde i hallen på ramperne,” tilføjer han, inden han kaster sig afsted på løbehjulet igen. 

En by af pap

Efter en tur på hjul er de fleste klar til en mere stillesiddende aktivitet i Orange Makerspace’s værksted. Her er der i mellemtiden blevet fundet materialer frem. Pap i store stakke, sakse, tuscher og små plastikskruer, der kan få tingene til at hænge sammen. Der bliver lagt op til et fælles byggeprojekt. 

”Måske et slot, der når helt op til loftet” foreslår Mads Bøge Højberg, der er næstformand i Orange Makerspace. Men trangen til at gå i gang er for stor, så på gulvet mellem værktøj og maskiner vokser nærmere en hel by frem. Børn og voksne klipper, maler og bygger.

Orange Makerspace, der driver værkstedet, er en forening. Medlemmerne får egen nøgle og har på den måde fri adgang til at bruge faciliteterne eller deltage i en af de mange workshops, der bliver afholdt.       

Den store glasdør ind til værkstedet står stadig åben. Mange er trukket udenfor på bordbænkesættene, hvor solen er kommet igennem skyerne. Her bliver der nydt en sandwich og drukket en iste. På den anden side af den åbne dør bygger nogle få videre – for der mangler lige et sidste vindue i deres papbyggeri.