x

Åbent hus i arkitekt Knud Friis’ eget hus i Brabrand

Pressemeddelelse 5. april 2024

Søndag den 5. maj inviterer Realdania By & Byg indenfor i villaen i Brabrand, som den danske arkitekt Knud Friis tegnede til sig selv og sin familie i 1958. En villa, som for længst har indskrevet sig i den internationale arkitekturhistorie, og som stadig inspirerer med sin kontrastfyldte arkitektur. Kom og oplev den fredede arkitektbolig, som normalt er lukket for offentligheden.

Når Realdania By & Byg den 5. maj slår dørene op og inviterer alle interesserede til åbent hus i arkitektens eget hus på Højen 13 i Brabrand, er det helt i Knud Friis’ ånd: Til trods for husets kantede og lidt tillukkede ydre er der tale om et særdeles åbent og imødekommende hus, som blev tegnet til samvær og selskab, og som i alle årene, hvor Friis-familien boede der, tog gæstfrit imod alverdens gæster fra nær og fjern.

”Højen 13 var et meget åbent og gæstfrit hus. Vi børn havde næsten dagligt venner med hjem. De deltog i måltiderne, og ofte fik vi lov at sove sammen. De voksne havde også mange gæster. Der var gæster, som kom til middag, gæster, som blev inviteret til fester, og så var der mange danske og udenlandske mennesker, som boede hos os i kortere eller længere perioder.”

Sådan skriver Anne og Søren Friis – to af Friis-parrets børn – i den bog, som blev udgivet, da Realdania By & Byg i 2011 købte Knud Friis' eget hus for at sikre og bevare det for eftertiden. Sidenhen har huset været udlejet og dermed lukket for offentligheden, men i forbindelse med et lejerskifte er der nu mulighed for, at alle kan komme ind og opleve det arkitekturhistoriske mesterværk, som er en del af Realdania By & Bygs samling af danske arkitekters egne huse. 

Rå og poetisk på samme tid

Da Knud Friis opførte villaen i 1958, introducerede han samtidig en ny arkitektur i Danmark. En arkitektur, der hentede sin kraft i brugen af rå materialer, synlige konstruktioner og enkle, upyntede løsninger. Ved første øjekast kan huset virke lukket og utilnærmeligt og med en råhed, som let forbindes med noget menneskefjendsk.

Men huset rummer en arkitektonisk poesi, der afspejler Knud Friis' milde og varme personlighed, og samtidig står det som et mønstereksempel på den stil, som Knud Friis og hans arkitektkolleger mestrede dengang i 1950'erne. En arkitektonisk stil, der gik under navnet brutalismen, og som ofte blev udført i rå og grå beton. Sammen med vennen og kollegaen Elmar Moltke, som Knud Friis i 1954 grundlagde tegnestuen Friis & Moltke med, formåede de to mere end nogen andre at omsætte denne særegne stil til danske bygningsværker, tilsat natur og nærvær.

Kontrastrig arkitektur

Brabrand-villaen, som var Knud og Bodil Friis' hjem i over 50 år frem til deres død i 2010, står i dag som en autentisk og stærk repræsentant for denne arkitektur, der blev så kendetegnende for Friis & Moltke. Enkelt, robust og ærligt i sit eget skulpturelle udtryk og et kompromisløst eksempel på arkitektens smag, stil og intention.

Hver en detalje er minutiøst og grundigt tænkt ind i helheden og bearbejdet til perfektion. I sin helhed fremviser villaen en kontrastrig arkitektur, der byder på skiftende oplevelser – fra det intime gårdrum, skoven, søen og den storslåede udsigt, over en skrånende naturgrund til de klare farvevalg, synlige konstruktioner, rå materialer og store gavlvinduer.

Villaen er samtidig en vigtig brik i fortællingen om udviklingen af den danske familiebolig efter anden verdenskrig, hvor billigere byggematerialer og privatøkonomisk velstand var med til at skabe grundlaget for et byggeboom af boliger til danske familier – ofte med inspiration i netop arkitekternes egne huse, hvor arkitekten som selvstændig bygherre fik mulighed for at udfolde egne ideer i et langt friere rum.