x

MiniCO2 Etagehus TRÆ i Fredericia vinder pris

Pressemeddelelse 24. maj 2024

Realdania By & Bygs udviklingsbyggeri MiniCO2 Etagehus TRÆ i Kanalbyen i Fredericia blev den 22. maj kåret som ”Årets Lavemissions Træbyggeri 2023” på trækonferencen Build in Wood i København.

Det er Foreningen Træ i Byggeriet, som står bag "Årets Lavemissions Træbyggeri". Prisen uddeles til et byggeprojekt, der har anvendt træ som byggemateriale, og som opfylder kravene til de lave CO2-aftryk i den frivillige lavemissionsklasse.

Dommerkomiteen fremhæver MiniCO2 Etagehus TRÆ for dets innovative og eksperimenterende tilgang til, hvordan man ved brug af træ kan bygge etagebyggeri til boligformål med mindst muligt CO2-udledning. Særligt byggeriets bidrag med ny viden om brandkrav og lydforhold i etagebyggerier af træ fremhæves af dommerkomiteen. Den nye viden kan nemlig være med til at bane vejen for en implementering af præaccepterede løsninger indenfor etagehuse bygget af træ.

Hele projektholdet bag byggeriet har ydet en stor indsats og har bidraget med deres ekspertise indenfor hvert deres felt for at nå målet om at bygge et boligbyggeri med træ som det primære materiale og med et CO2-aftryk på 5 kg CO2 pr. m2 pr. år (uden drift). Vi er glade for, at det lykkedes, og at vi inklusiv drift har nået en CO2-udledning på kun 7,7 kg CO2 pr. m2 pr. år.

Jørgen Søndermark Projektchef, Realdania By & Byg

Projektholdet bag træhuset er JAJA Architects og ONV Arkitekter, Artelia Denmark og Egil Rasmussen Koncernen i Fredericia samt Blumer Lehmann, som har leveret råhuset.

MiniCO2 Etagehus TRÆ er i 5 etager (høj konstruktionsklasse) og er stort set udelukkende bygget i biogene materialer (træ, træfiber, papirisolering), og er ikke sprinklet. Byggeriet har desuden opnået en DGNB Guld certificering. Træhuset i Fredericia stod færdigbygget i januar 2024, og boligerne i huset er nu ved at blive udlejet. 

Byggeriet indgår i et samlet innovativt byggeeksperiment i Kongensstræde i Fredericia, hvor Realdania By & Byg opfører i alt fem byggerier, som skal finde nye veje til at nedbringe ressourceforbrug og CO2-udslip i byggeri af etageejendomme – med fokus på hhv. materialer og på selve byggeprocessen. Ud over træhuset opføres et ”materialehus” i tegl og et i beton.

Da byggerierne får samme volumen og højde, samme budget og med hver fem boliger, vil de på sigt kunne sammenlignes på tværs.