x

Uvelses ildsjæle skaber mødested i gammel dagligvarebutik

Pressemeddelelse 17. juni 2024

Lokale borgere i Uvelse ved Slangerup vil i fælles flok genskabe byens tidligere dagligvarebutik. Ud over salg af dagligvarer, der aktuelt varetages af de frivillige selv, skal bygningen også give gode rammer for arrangementer og sociale aktiviteter for alle i Uvelse. Den filantropiske forening Realdania støtter ildsjæleprojektet.

Helt frem til 2020 kunne man i Uvelse handle lokalt. Men da byens eneste dagligvarebutik lukkede for nu godt fire år siden, besluttede en gruppe af borgerne at forsøge at genskabe butikken, som i mere end 100 år har dannet ramme om mange af byens aktiviteter og været en slags centrum for Uvelse. Gennem et lokalt forankret aktieselskab ønsker borgerne, med udgangspunkt i Dagrofas koncept ’Min Købmand’, at skabe nye rammer for salg af dagligvarer. Samtidig ønsker borgerne også, at købmanden kan blive et mødested og en attraktiv ramme for sociale arrangementer som f.eks. fastelavns- og sommerfester samt diverse andre fællesaktiviteter hen over året - både for børn og voksne i Uvelse. Ideen er, at funktionerne skal passes ind i bygningens eksisterende arkitektur og udtryk, så det bliver tydeligt, at der er tale om et historisk sted.

Michael Nielsen fra Uvelse Byvej 1 A/S siger: ”Vi ønsker både at genetablere en købmandsbutik og at skabe rekreative, sociale rum, hvor man kan mødes. Også uden for butikkens åbningstid. Det vil give et stort løft til vores by. Lige nu mangler vi rigtig meget et sted, hvor vi kan mødes i fællesskab.”

Projektchef i Realdania, Ditte Marquard Jessen siger: ”Borgerne i Uvelse er gået sammen og viser, hvordan man som lokal borger kan modvirke afmatningen af butikslivet i de små og mellemstore byer. Ikke alene genskabes muligheden for at handle lokalt, men der udvikles også et mødested, som understøtter byens fællesskaber. Mange mindre byer i Danmark er i samme situation som Uvelse, og Realdanias forventning er, at projektet kan danne inspiration andre steder.”

Realdania støtter projektet med 2,5 mio. kr. Uvelse Byvej 1 A/S forventer, at den sidste finansiering af projektet og byggetilladelserne vil falde på plads i løbet af sommeren 2024. Derefter kan ildsjælene for alvor gå i gang med at gøre deres drøm til virkelighed.