x

Boligudlejning i turbulente tider

Reportage 2. november 2023

Et stort flertal af lejerne mener, at boligen bør være bæredygtig, men de er ikke altid villige til at betale for det. Det var en af de markante pointer i debatten, da Privat Boligforum den 2. november 2023 var samlet i Københavns Kødby til debatmøde om fremtidens boligudlejning.

Efter flere år med medvind i byggebranchen og boligbyggeriet er der nu stor økonomisk usikkerhed i branchen og kriserne står i kø - i forhold til forsyning, energi og ikke mindst klimaet.

Er lejernes prioriteter også under forandring – og hvilken rolle spiller bæredygtighed i kampen om lejerne?

De omskiftelige tiders betydning for boligudlejning og -udvikling var i fokus, da Realdanias faglige netværk Privat Boligforum torsdag den 2. november var samlet i Københavns Kødby til debatmøde.

Interessen og spørgelysten var stor, da projektdirektør Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter, adm. direktør Rikke Lykke fra DEAS, Henning Ventzelsen fra Nykredit og flere fagpersoner delte deres viden og anbefalinger med salen. 

Et lille udpluk af de mange pointer fra dagen:
  • Krav til energimærker VIL komme på dagsordenen hos bankerne over de næste år, og de ejendomme, der ikke er fulgt med, ender som ”stranded assets”.
  • Et stort flertal af lejerne mener, at boligen bør være bæredygtig, men de er ikke altid villige til at betale for det. 
  • Fællesskaber er efterspurgte, men skal faciliteres – og den opgave påhviler udlejer.
  • Unge har svært ved at finansiere ejerboliger, og en tendens er derfor, at mange rykker sammen og deler større lejelejligheder.
  • De skærpede investeringsvilkår for byggefinansiering betyder, at byggeri blot bliver for den velpolstrede investor.
     
 

Moderator Cecilie Beck spurgte debatpanelet om vi helt grundlæggende skal gentænke den måde, vi bygger boliger på? I panelet var CEO Lærke Hein fra Tunnelfabrikken, NREP - Rasmus Juul-Nyholm, stifter af Home.Earth og bestyrelsesformand i Cobblestone - Nicolai Irminger Axholm, ejendomsudvikler og transaktionschef, Tetriis.

 

Dagen blev afrundet med en guidet rundvisning i Kaktustårnene ved Kalvebod Brygge. Byggeriet, der rummer 495 ’micro-living’-lejelejligheder, er tegnet af BIG, bygget af Catella Group og administreret af Cobblestone. 

Se programmet for dagen under billedgalleriet.

Se alle billeder fra dagen 

Program

Debatmøde i Privat Boligforum torsdag den 2. november 2023

Kl. 10.00  Velkommen  
Ulla Diderichsen, formand for Privat Boligforum 

Nyt fra Realdania 
Kenneth Lillelund Winther, investeringsdirektør, Realdania 

Kl. 10.15 Hvilken fremtid bygger vi til? 
Vi flyver ind i dagens program med Daria Krivonos, CEO i Copenhagen Institute for Future Studies, som sætter det lange lys og de nysgerrige briller på. 

Når vi planlægger og udvikler fremtidens boliger og byer, er vi så bevidste om, at vores bygninger og byrum sandsynligvis vil blive brugt på en helt ny måde i en helt anderledes hverdag? For at forstå og handle på fremtiden, må vi bryde med den traditionelle tankegang og slippe fantasien løs!

Kl. 10.45 Strukturelle forskydninger og økonomisk usikkerhed – hvad er konsekvenserne for udlejningssektoren? 
Urbaniseringen fortsætter i Danmark og vi bliver flere singler – to strukturelle forskydninger, der i disse år stimulerer efterspørgslen efter udlejningsboliger. Men hvad med det historiske byggeboom inden for etageejendomme, korrektionen på ejerboligmarkedet, de generelle konjunkturer, finansieringsvilkår, beskatning, regulering og klimaforandringer?

Curt Liliegreen, direktør ved Boligøkonomisk Videncenter forklarer, hvordan både strukturelle forandringer og den aktuelle udvikling konkret påvirker udlejningssektoren. 

Kl. 11.15 Pause 

Kl. 11.35 Debat: Er lejernes prioriteter under forandring – og hvilken rolle spiller bæredygtighed i kampen om lejerne? 
Den økonomiske og strukturelle udvikling stimulerer i et vist omfang efterspørgslen på udlejningsboliger, men alligevel står mange udlejningsboliger tomme - særligt de største. Er lejernes prioriteter under forandring og hvordan ser det ud i de forskellige dele af landet? Klimakrav rammer i den kommende tid udlejningsejendomme fra flere sider, men hvad betyder klima og bæredygtighed egentlig for lejerne, når de skal vælge bolig? 

Cecilie Beck interviewer Rikke Lykke, CEO i DEAS og Thomas Windtberg, CEO og partner i Taurus, der begge har fingeren på pulsen i forhold til, hvad lejerne vil have lige nu.

Kl. 12.15 Frokost 

Kl. 13.10 Finansiering af boligprojekter – hvor står vi nu, og hvad betyder den grønne agenda for din byggefinansiering? 
Vi ser nærmere på, hvordan boligprojekter kan finansieres i dag. Henning Ventzelsen, managing director for Corporates & Institutions i Nykredit fortæller hvordan kravene til finansiering påvirkes af de turbulente tider i ejendomsmarkedet. Og hvilken effekt har den fremtrædende grønne agenda på byggefinansiering nu og i fremtiden? 

Kl. 13.35 Debat: Hvad lærer de aktuelle udfordringer i ejendomsbranchen os om, hvordan vi skal bygge fremtidens boliger? 
Vi har i løbet af dagen berørt forskellige udfordringer, som ejendomsbranchen står med lige nu. Ikke mindst en altoverskyggende klimakrise, som branchens aktører bliver stadigt mere bevidste om pga. skærpede ESG-krav fra investorer og myndigheder.  

Skal vi helt grundlæggende gentænke den måde, vi bygger boliger på? I så fald, hvad skal vi ændre på? Eller er vi i virkeligheden meget godt på vej allerede? Det spørger vi en række centrale ejendomsaktører om: 

  • Lærke Hein, CEO Tunnelfabrikken, NREP 
  • Rasmus Juul-Nyholm, stifter af Home.Earth og bestyrelsesformand i Cobblestone
  • Nicolai Irminger Axholm, ejendomsudvikler og transaktionschef, Tetriis  

Kl. 14.15 Kort introduktion til Kaktustårnene 
Forud for eftermiddagens rundvisning i Kaktustårnene får vi en kort introduktion til det unikke boligbyggeri af Rasmus Juul-Nyholm, stifter af Home.Earth og bestyrelsesformand i Cobblestone. Cobblestone er administrator for Kaktus og har i udviklingen bl.a. været bidragsyder til co-living-konceptet og ejendommens proptech-strategi. 

Kl. 14.30 Spadseretur til Kaktustårnene
Turen fra Scandic til tårnene er cirka 400 meter fra Kødbyen. Vi mødes uden for Tårn B.

Kl. 15.00 - 16.00 Rundvisning i Kaktustårnene 
Vi får en tur rundt i Kalvebod Brygges to nye tårne, der er tegnet af BIG, bygget af Catella Group og administreres af Cobblestone. Byggeriet rummer 495 ’micro-living’-lejelejligheder, og målgruppen er singler og young professionals. 

For at udnytte kvadratmeterne bedst muligt, er alle lejlighederne indrettet med specialdesignet inventar, og de nederste etager er afsat til fællesarealer og lounges. Tårnene er flettet sammen med det grønne hævede strøg, som på sigt fører helt til Hovedbanegården, blandt andet hen over IKEA, Rigsarkivet og Postbyen. 

Vi runder dagen af med en drink i Kaktustårnenes co-working space. 

Dem kan du møde 

Cecilie Beck, TV2 
Journalist og moderator. Ansat på TV2 Nyhederne. Cecilie Beck har de seneste ti år arbejdet som tilrettelægger og vært på både DR og TV2. Hun har arbejdet på programmer som Jens Olaf Jersilds Rapporten, Deadline, TV2-nyhederne, Dags Dato og på sundhedsmagasinet Praxis. 


Curt Liliegreen, Boligøkonomisk Videncenter 
Direktør i Boligøkonomisk Videncenter, der er et Realdania-finansieret projekt. Curt Liliegreen var ansat i Entreprenørforeningen 1979-2002, fra 1988 som cheføkonom. Han var i 2002-2007 administrerende direktør for Byggeriets Evaluerings Center og i 2007-2009 rådgiver for direktionen i Realdania.  


Daria Krivonos, Copenhagen Institute for Future Studies 
Administrerende direktør for Copenhagen Institute for Futures Studies (CIFS). Daria er uddannet økonom og har tidligere været 9 år i Mærsk, bl.a. som Head of Risk Management. Hun er desuden medforfatter på en lang række rapporter og har arbejdet meget med emnerne bæredygtighed og klimaforandringer. 


Henning Ventzelsen, Nykredit 
Managing Director, Real Estate, Corporate & Institutions i Nykredit. Henning har mere end 15 års erfaring med ejendomsfinansiering i hhv. Nykredit og PwC og er uddannet cand.oecon.agro fra Københavns Universitet 


Lærke Hein, NREP & Tunnelfabrikken 
Administrerende direktør for Tunnelfabrikken og chef for Koncept & Udvikling hos ejendomsvirksomheden NREP. Lærke Hein har en omfattende erfaring som social og kulturel entreprenør, blandt andet som stifter af Distortion Festival og Karriere Bar, tidligere direktør for Pumpehuset og Live-chef hos Politiken. 

Nicolai Irminger Axholm, Tetriis 
Ejendomsudvikler og transaktionschef i Tetriis. Tidligere bl.a. chef for udlejning og ejendomme hos By & Havn og selvstændig med eget konsulentfirma. Nicolai er uddannet cand.mag. og har desuden den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse fra CBS.


Rikke Lykke, DEAS 
Administrerende direktør i Deas Gruppen siden 2021. Før da havde Rikke sin gang i den tyske kapitalforvalter Patrizia. Her stod hun blandt andet i spidsen for virksomhedens europæiske kapitalforvaltning og udviklingen af de europæiske lande. Rikke besidder desuden en række bestyrelsesposter hos bl.a. Proptech Denmark, DI Ejendom samt Ikano Bostad.


Rasmus Juul-Nyholm, Home.Earth og Cobblestone 
Stifter af Cobblestone A/S, der er en af Danmarks største ejendomsforvaltere med administration og drift af andelsboligforeninger, ejerforeninger og udlejningsejendomme. I 2021 trådte han tilbage som administrerende direktør og er i dag bestyrelsesformand. Rasmus har siden fokuseret på etableringen og opstarten af det nyskabende ejendomsselskab Home.Earth, som arbejder med en tredobbelt bundlinje. Rasmus er desuden formand for PropTech Denmark.


Thomas Windtberg, Taurus  
Stifter af og direktør i Taurus Ejendomsadministration. Thomas har været beskæftiget i ejendomsbranchen i mere end 30 år og har repræsenteret såvel ejer- som administratorsiden.


Ulla Diderichsen 
Uddannet cand.merc. og via sit familiefirma engageret i hotelbranchen og udlejning af private bolig- og erhvervsejendomme. Ulla har været medlem af Privat Boligforums debatkomité siden 2005 og formand siden september 2015. Desuden har hun i 12 år siddet i kommunalbestyrelsen i Herning, i regionsrådet i Region Midtjylland Vækstforum og i MCH Messecenter Hernings repræsentantskab plus flere andre tillidshverv.


- - - - - - - - - - - - - - - -- - - - -  
 
Kenneth Lillelund Winther, Realdania 
Investeringsdirektør (CIO) hos Realdania siden 2020. Han har tidligere været investeringsdirektør hos Tryg. Kenneth  er bl.a. uddannet fra SDU, CBS, University of California og Cambridge University. Han er ekstern lektor på CBS og varetager en række bestyrelsesposter bl.a. som bestyrelsesmedlem i Realdania By & Byg og som direktør for Realdania Invest.