x

DANVA og Realdania efterlyser projekter til klimapris

Pressemeddelelse 15. juni 2017

Overalt i landet forbereder vandselskaberne sig på det næste skybrud med klimatilpasningsprojekter, der forener teknik med rekreative formål. DANVA og Realdania præmierer for andet år i træk de allerbedste slagsen. Nu kan der nomineres projekter til prisen. Klima-prisen overrækkes ved Dansk Vands konference den 14. november.

Klimatilpasning er meget mere end rør, render og regnvandsbassiner. En evaluering af klimaindsatsen i Danmark har senest vist, at der mellem 2013-2016 er investeret 1,1 milliarder kroner i klimatilpasning både over og under jorden. Hvis løsningerne skulle have været udmøntet udelukkende som traditionelle kloakløsninger med samme effekt, ville det have kostet 4,4 milliarder kroner.

Samarbejde og fælles ansvar mellem vandselskaber og kommuner er afgørende for, om klimaindsatsen lykkes. Løsningerne kan have flere funktioner. For eksempel som med sidste års vinder af DANVA og Realdanias Klimapris, sØnæs i Viborg. Det multifunktionelle klimaprojekt, der på fremragende vis demonstrerer, hvordan klimasikring og udvikling af et rekreativt område med fokus på vand kan se ud.

”Vi skal finde de absolut bedste løsninger, når vi tilpasser vores vand- og spildevandssystemer til klimaforholdene. Med denne pris vil vi synliggøre og anerkende de projekter, der på en forbilledlig måde løser udfordringen og som sådan kan inspirere andre til at finde de bedste og billigste klimaløsninger”, siger DANVA's direktør Carl-Emil Larsen.

Filantropidirektør i Realdania, Anne Skovbro siger: ”Ifølge kommunernes klimatilpasningsplaner arbejdes der efter de gode løsninger med merværdi i de fleste kommuner. Gode løsninger, hvor håndtering af regnvand går hånd i hånd med at skabe nye oplevelser i byerne og mere kvalitet på byens pladser, i parker og på veje. Vi ønsker med klimaprisen netop at vise alle de gode eksempler. Sådan, at endnu flere aktører på feltet kan blive inspireret – både kommuner, forsyninger og andre. For gevinsterne ved den her form for dobbelt indsats er jo til at få øje på – både på kvaliteten, samarbejdet og bundlinjen. ”

DANVA og Realdanias Klimapris kan både gives for ide, design, anlæg, drift eller proces.

Kriterier for nominering og uddeling af prisen

DANVA og Realdanias præmierer klimatilpasningsaktiviteter, der forebygger oversvømmelser eller på en effektiv, synlig, bæredygtig, kreativ og nyskabende måde gør klimatilpasning til en del af danskernes hverdag.

  • Aktiviteten giver konkret nytte og anvendelse for klimatilpasning i vandsektoren (f.eks. ved at styrke samspillet mellem klimatilpasningstiltag og mennesker i urbane og rurale områder i Danmark).
  • Aktiviteten har stor synlighed og gennemslagskraft
  • Aktiviteten er kreativ og innovativ og er karakteriseret ved deltagernes engagement
  • Aktiviteten kan let adopteres af andre
  • Aktiviteten peger fremad og er bæredygtig

Hvordan kan man bliver nomineret?

Deltagere kan indstille sig selv eller blive indstillet til prisen.

Kåring af vinderen

DANVA og Realdanias Klimapris 2017 overrækkes ved Dansk Vands konference i november 2017.

Vil du nominere et projekt?

Deadline for nomineringer er den 31. august 2017, kl. 16.00

OPDATERET 12.09.2017: Deadline for nomineringer er ændret til 15. september.