x

Ny bog fortæller danskernes historier på kryds og tværs

Pressemeddelelse 29. marts 2017

Hvad sker der, hvis man slår et kryds hen over Danmark og opdeler landet i fire lige store dele, NV, NØ, SV og SØ, i stedet for Jylland, Sjælland og Øerne? Svaret gives i bogen Her er DK, et alternativt geografisk opslagsværk, der udkommer den 15. marts.

Netop ved at opdele landet på en utraditionel måde opstår der et uventet slægtsskab mellem f.eks. Frederikshavn og Hundested. De to byer er begge nordøstlige, kystvendte og åbner til det samme hav.

Mere end 217 mennesker forankret overalt i landet bidrager til dette aktuelle og subjektive portræt af Danmark. Den ældste bidragyder er en 82-årig molbo, den yngste en 12-årig skoleelev. I dette spænd er desuden kendte forfattere som Carsten Jensen, Peter Høeg og Ursula Andkjær Olsen. 

Bogen er blevet til med støtte fra blandt andre Realdania.

”Det er altid interessant at høre, hvad folk selv vil fortælle fra de dele af landet, hvor de bor. Med den alternative opdeling af Danmark ophæver bogen de normale skel mellem centrum og periferi, storbyområder og yderområder for i stedet at skabe en hel anden samhørighed. Derfor er jeg utroligt glad for bogen,” siger Stine Lea Jacobi, programchef for Mulighedernes Danmark i Realdania.

Hvert bidrag i Her er DK er en fortælling om et specifikt sted i Danmark, og samlet set er de en fortælling om os. Ingen steder vejer tungere eller siger mere om landet end et andet. For som Glenn Ringtved siger i sin tekst fra Hjørring: ”… sagen er jo den, at verdens centrum er lige præcis der, hvor man er”.

Her er DK udkommer den 15.marts i år på Brøndums forlag.