x

Nyt liv i maskinrummet – syv eksempler fra Realdania

Pressemeddelelse 6. december 2007

I disse år bliver mange nedslidte industribygninger i Danmark forvandlet til moderne aktivitetshuse. Realdanias årsskrift sætter fokus på tendensen med udgangspunkt i syv industribygninger, som med støtte fra bl.a. Realdania bliver genanvendt til nye formål.

Med en blanding af egne observationer, interviews, citater fra projektoplæg og kommunale visioner og ikke mindst på baggrund af historiske dokumenter og fotografier tegner arkitekturskribenten Allan de Waal et billede af de syv industribygningers tidligere betydning og fremtidige muligheder. Som supplement til bogens tekster er der en stor mængde illustrationer af lokaliteterne taget af fotograf Heine Pedersen og billeder af de tidligere historiske forhold fra historiske arkiver. Bogen indeholder også grafiske illustrationer, som de involverede tegnestuer har udarbejdet til deres projektmateriale.

De syv bygninger viser ”Industriel arkitektur” fra sin bedste side. Betegnelsen dækker over forskellige bygningstyper, der fortæller historien om Danmarks industrialisering. I stedet for røg, damp og svedige fabriksarbejdere indtages haller nu af dansere og kunstnere. Man kan se kunstudstillinger og teater. De syv bygninger er renoveret med respekt for deres bevaringsværdi og ”industrielle ånd”.

Adm. direktør for Realdania, Flemming Borreskov, siger: ”2007 har på mange måder stået i den industrielle bygningsarvs navn. Nogle af de gamle industribygninger fortjener at blive bevaret. De er en del af vores fælles identitet – vores kulturarv, som vi kan bruge aktivt i samfundets udvikling fra industri- til oplevelsessamfund”. Han fortsætter: ”Disse bygninger indtager en vigtig plads i den lokale byudvikling og er samtidig gode eksempler på, at det giver mening at skabe nyt liv i gamle huse”.

De syv projekter i årsskriftet er Sjakket i Københavns Nordvestkvarter, beboerhuset i Horsens Vestby, Remiseanlægget i Brande, Spinderihallerne i Vejle, Performers House i Silkeborg, Vendsyssel Kunstmuseum i Hjørring og Godthåb Hammerværk i Godthåb, 9 km. sydvest for Aalborg. 

”Nyt liv i maskinrummet – syv eksempler” koster 75 kr., og den kan købes gennem boghandlen hos Bygningskultur Danmark i København, Borgergade 111, 1300 København K. www.bygningskultur.dk.   

Yderligere oplysninger
Projektleder, Christian Andersen, Realdania, tlf.: 7011 6666