x

Stor konference om filantropi med Bill Clinton som hovedtaler

Pressemeddelelse 21. maj 2012

I dag var 700 deltagere fra ind- og udland samlet i
København, for at diskutere civilsamfundet og filantropiens rolle i
samfundet. Hovedtaleren var Bill Clinton, som siden afslutningen på sin
præsidentperiode har arbejdet intensivt med filantropi både i USA og i
udviklingslandene. Det er Realdania som står bag konferencen, der samlede det
filantropiske samfund, erhvervsfolk, politikere og repræsentanter for stat og
kommune.

Konferencen "Civilsamfundets filantropiske stemmer" løb i dag af stablen i Bella Centret. Med konferencen håber Realdania at skabe bred debat om, hvordan ildsjæle og de filantropiske fonde og foreninger i samarbejde, kan blive et større aktiv for samfundet.

”I Realdania mener vi, at de filantropiske fonde kan og skal bidrage til at løse nogle af samfundets udfordringer. Det kan være miljø- og socialbæredygtighed eller andre områder. Vi håber at flere fonde vil gå den vej, selvom det betyder at vi også i højere grad skal stå mål for vores beslutninger i den offentlige debat”, siger direktør Flemming Borreskov, Realdania.   


Konferencen tog fat på det forhold, at mangfoldigheden af filantropiske fonde og foreninger – også internationalt – kan bidrage på helt andre måder end andre samfundsaktører.  Fondene kan anlægge en længere tidshorisont og har ofte råd til at afprøve nye ideer.

”Filantropiske fonde har penge og potentiale til at påtage sig vigtige opgaver, som ingen andre kan eller vil tage sig af. Derfor kan fondene blive det tredje ben i udviklingen af samfundet ved siden af staten og det private erhvervsliv”, sagde erhvervsredaktør Matthew Bishop fra ugeskriftet The Economist, der var en af hovedtalerne på dagens konference i Bella Centret.


Det blev også diskuteret, hvordan fondene mest effektivt når deres mål. Et stigende antal fonde arbejder med såkaldt katalytisk filantropi, hvor de med beskedne bidrag kan hjælpe ildsjæle til selv at løse et problem. En tankegang som tidligere præsident i USA, Bill Clinton, har talt varmt for.


”Verden er fuld af opfindsomme mennesker med opfindsomme idéer, som er villige til at give alt for at realisere dem, men ikke har pengene til at gå i gang. Disse ”sociale iværksættere” kan ændre millioner af menneskers liv til det bedre, hvis de blot får hjælp til at føre deres ideer ud i livet”, skriver Bill Clinton i sin bog At give.


Bill Clinton afsluttede konferencen, der desuden bød på oplæg af professor Anker Brink Lund fra CBS, direktør Flemming Borreskov fra Realdania samt en debat mellem bestyrel-sesformand Stine Bosse og borgmester Anker Boye.

 

TID:
Mandag 21. maj 2012 fra kl. 9 – 17
 
STED:
Bella Centret i København


FAKTA

• Konferencens formål beskrives nærmere på hjemmesiden: civilsamfundet.dk

• Arrangør af konferencen er Realdania

• 700 deltagere, herunder en række danske politikere


HOVEDTALER
Bill Clinton, USA´s 42. præsident fra 1993 -2001. Står i spidsen for to filantropiske fonde:
William J. Clinton Foundation og Clinton Global Initiative.