x

Havnevandringer - Realdanias Årsskrift 2008

Pressemeddelelse 10. december 2008

De danske erhvervs- og industrihavne står i disse år over for store udfordringer. Gennem de seneste 10-15 år er den tunge industri flyttet eller forsvundet fra havnene, som nu står over for at skulle genanvendes og få et nyt liv. Realdanias årsskrift sætter fokus på havnene og deres fremtid sammen med deres "værtsbyer". 

Mågernes skrig. Duften af havet. Parret, som øjnes i det fjerne. Lange menneskeforladte strækninger med tomme imponerende fabriksbygninger. Fornemmelsen af spøgelsesby. Mange kan sikkert nikke genkendende til dette scenarie efter et besøg i den lokale havn. Et sted, der tidligere var forbeholdt dem, der arbejdede der, og hvor man som almindelig borger ikke kom - og ovenikøbet måske var nægtet adgang! 

I "Havnevandringer" tager journalist Torben Weirup rundt til otte havne forskellige steder i landet - nemlig København, Frederiksværk, Århus, Aalborg, Sønderborg, Odense, Korsør og Nyborg. Og med en blanding af egne observationer, interviews med flere arkitekter, en stadsarkitekt og en historiker beskriver han, hvordan disse havne fremstår i dag. Samtidig kommer han med bud på tiltag, kommuner, private og andre kan foretage for at gøre havneområder til attraktive opholdssteder, fyldt med liv. I stedet for blot at fastslå, hvad der er gået galt, undersøger Torben Weirup altså tilfælde, hvor det er lykkedes at genanvende tidligere industri- og erhvervshavne. 

Årsskriftet indeholder også en stor mængde fotos af havnelokaliteterne taget af fotograf Karsten Weirup. 

Adm. direktør for Realdania, Flemming Borreskov, siger: "Realdania tror på, at erhvervs- og industrihavnen også fremover har en vigtig plads i samfundet. Der er blot brug for velgennemtænkt planlægning og udvikling af optimale vilkår, så havnen kan fungere uden konflikt med det liv, der leves i dagens byer. Et mål, som vi håber, at denne bog kan bidrage til".

Havnevandringer" koster 99 kr. og kan købes gennem boghandlen hos både Bygningskultur Danmark og Dansk Arkitektur Center (DAC).

Yderligere oplysninger
Kommunikationsmedarbejder, Jonas Munck Olesen, Realdania, tlf.: 7011 6666.