x

Ildsjæle omdanner næsten 200 år gammel gårdejendom til dynamisk kulturmiljø

Pressemeddelelse 8. april 2009

En gruppe initiativrige pensionister i det tidligere Gundsø tæt på Jyllinge har sat sig for at omdanne en næsten 200 år gammel firlænget gårdejendom til et sted, hvor kunst- og kultur interesserede kan mødes og inspirere hinanden.

Den næsten 200 år gamle gårdejendom, ”Gulddyssegård”, er under ombygning og istandsættelse, så den fremover kan danne rammer om en bred vifte af kreative udfoldelser.

Gulddyssegård er en typisk sjællandsk firlænget bondegård, som oprindeligt blev opført som udflyttergård fra Gundsømagle. I 1835 blev gården flyttet til den nuværende placering i Gundsø Kommune, hvor den har fungeret som landbrug frem til 1995.

I 2004 stillede den daværende Gundsø Kommune – nu Roskilde Kommune - velvilligt gården til rådighed for det lokale fællesskab, så ejendommen fremover kan danne fysiske rammer for kunst- og kulturmiljøet i Roskilde. Og dermed startede processen med at omdanne den gamle gårdejendom til et dynamisk kulturmiljø.

Genopbygningen af Gulddysse Kulturgård er ikke et klassisk renoveringsprojekt. Tværtimod er en gruppe frivillige ildsjæle fra Gundsø i færd med at omdanne den nedslidte gårdejendom til en velfungerende bygning.

”Vi var en gruppe på fire seniorer, som satte os for at skabe et sted, hvor alle interesserede i området kan tage del i samværet og fællesskabet omkring kreativ kunstnerisk udfoldelse inden for f.eks. billedkunst, keramik og smykkekunst. I dag er vi 12, som alle nyder at skabe noget i fællesskab – og som tilsammen har en god blanding af håndværksmæssig baggrund, teoretiske uddannelser. Vi er glade for resultatet og glæder os til at tage fat i næste fase”, siger Torben Sønderskov, der er initiativtager til projektet.

De kunst- og håndværksinteresserede brugere af Gulddysse Kulturgård har også dannet en forening af samme navn, som i dag har ca.70 aktive brugere og mere end 90 interessemedlemskaber. Gulddyssegård har i dag et keramikværksted og et værksted til arbejde med billedkunst. I oktober 2008 indviede foreningen også en sal for musik, foredrag og kunstudstillinger.

”Det er bemærkelsesværdigt og livsbekræftende at se, hvor langt foreningen Gulddysse Kulturgård er kommet med små midler og frivillig arbejdskraft. For Realdania har det netop været det åbenlyse drive hos disse kreative ildsjæle, der har fået os til at støtte projektet. Det er fællesskabet og den sympatiske fremtidige brug af gården, der har været i højsædet for os. Det er rigtig flot, at foreningen på så kort tid har gjort gårdejendommen anvendelig, skabt lokal forankring og opnået en meget stor opbakning og velvilje fra kommunen”, siger Christian Andersen, der er projektleder i Realdania. 

Realdanias støtte går til indvendig renovering og ombygning af gårdens østlænge, som fremover skal fungere som udstillingslokale, værksted, multihal og café. Realdania støtter projektet med 560.000 kr., som primært går til materialer og de bygningsarbejder, som kræver autoriserede fagentreprenører.

Faktaboks:  

Indtil videre har projektet på Gulddysse Kulturgård blandt andet omfattet følgende: 

  • Opbygning af et keramikværksted med installation af keramikovn samt et billedværksted
    Istandsættelse af salen, der i dag bliver brugt til udstillinger, foredrag og koncerter  

Dertil kommer et omfattende arbejde med løbende istandsættelser og reparationer.

Yderligere oplysninger:  

Formand for bestyrelsen af Gulddysse Kulturgård, Torben Sønderskov,
tlf. 46 78 83 45

Projektleder Christian Andersen, Realdania, tlf. 70 11 66 66