x

Odenses nye kulturelle legeplads slår dørene op

Pressemeddelelse 23. april 2009

Pressemeddelelse udsendt af Odense Kommune og Realdania: Fredag den 24. april bliver Odenses nye kulturhus Kulturmaskinen indviet. Sammen med det nyindrettede gårdrum Farvergården binder Kulturmaskinen området ved Brandts Klædefabrik sammen, og stedet vil fremover danne rammen om et åbent kulturtilbud, som understøtter byens kulturelle vækstlag.

Midt i Brandts-området i Odense er et nyt og anderledes kulturhus gennem det sidste halvandet år vokset frem. De gamle bygninger, der tidligere rummede hovedkvarter og frølager for Dæhnfeldts frøfirma, er sammen med Magasinet sat i stand og bygget om. Helt nye bygningselementer en nænsomt føjet ind, og i en tidligere baggård, som før var hjemsted for parkerede biler, containere og skrammel, har et smukt gårdrum taget form.

Fredag den 24. april er det blevet tid til den officielle indvielse af Kulturmaskinen og Farvergården, som det nye kulturhus og det tilhørende gårdrum hedder. Stedet samler en række af byens fremtrædende kulturaktører under ét tag og inviterer med blandt andet mødelokaler, café, bibliotek, spillesteder og kreative værksteder borgere og besøgende indenfor. I Farvergården udenfor er der plads til teater og koncerter og andre små og store kulturbegivenheder, og bygningernes facader kan bruges som lærred for billeder og film.

Bag design og indretning af Kulturmaskinen og Farvergården står Creo Arkitekter, Praksis arkitekter og landskabsarkitekterne Land+, der i sin tid vandt arkitektkonkurrencen om bygninger og gårdrum. Det er lykkedes teamet, at skabe et projekt, som tilfører det i forvejen farverige Brandts et unikt element, og som binder området bedre sammen og skaber grobund for synergi mellem stedets mange kulturinstitutioner.

Kulturmaskinen og Farvergården er realiseret i et samarbejde mellem private og offentlige parter – Odense Kommune, KTD Ejendomsselskab Aps og Realdania. Projektet er et af resultaterne af det partnerskab, Odense Kommune og Realdania har indgået med henblik på at realisere en række projekter i Odenses kulturstrategi, en strategi, som sigter på at styrke byens kulturelle vækstlag og gøre Odense en endnu stærkere kulturby.

Det nye kulturhus og den omkringliggende plads bliver indviet fredag den 24. april kl. 14-17. Ved indvielsen vil blandt andre rådmand Anker Boye holde tale, og der vil være gøgl, musik, balloner, fest og farver.

Yderligere oplysninger:

Kulturkonsulent Birgitte Weinberger, Odense Kommune, tlf. 65 51 28 21
Projektleder Karen Skou, Realdania, tlf. 70 11 66 66

Fakta: Aktiviteter i Kulturmaskinen og Farvergården

Kulturmaskinen huser Tidens Samling, Internationalt Hus, Studenterhuset og de aktiviteter, som hidtil har hørt hjemme i Badstuen. Derudover danner Kulturmaskinen rammen om fire brugerbaserede værksteder, som er åbne for byens borgere og besøgende: Mediegrafisk værksted, Tekstilværkstedet, Lerværkstedet og Træ- og metalværksted (sidstnævnte værksted har dog fysisk hjemme på Østre Stationsvej 26). 

Kulturmaskinen har fem flotte mødelokaler, som kan lejes af foreninger og andre. Huset rummer desuden flere scener, der er velegnede til koncerter, teater, foredrag og andet, ligesom her er café med det fynske køkken i centrum.

Den 25. april danner Kulturmaskinen rammen om „Åben By“, et arrangement for kommende studerende. Her vil studerende fortælle om studielivet i Danmarks tredjestørste by, og der vil være blandt andet stand-up, rapelling og musik.

Fra den 8. maj vil der hver fredag fra kl. 15.30 til 17.30 være musik og andre farverige indslag i Farvergården.

Også Odense Internationale Film Festival (17. – 22. august) og Robotfesitvalen (10. – 12. september) lægger vejen forbi Kulturmaskinen.