x

Gør drøm til virkelighed med stor TV-dokumentar

Pressemeddelelse 11. august 2010

Danmark – kyst til kyst er den overordnede titel på otte nye dokumentarprogrammer af en times varighed, der bliver vist på DR 1 og DR HD. Realdania støtter sammen en række andre fonde og foreninger programmerne.

Manden bag de spændende programmer er 36-årige Ulrik E. Gutt-Nielsen, der har sagt sin gode faste stilling som programtilrettelægger op for at realisere dette projekt, han brænder så hårdt for.

To års research nu tilendebragt, optagelserne er i gang i disse sommermåneder, og Danmarks Radio har købt denne første store danske reportage-serie optaget i HD-kvalitet for at vise den i foråret 2011.

Ulrik E. Gutt-Nielsen har også udelukkende med denne dokumentarserie for øje for tre år siden grundlagt sit eget produktionsselskab – Content Power House – hvor et ungt og engageret team er hyret til at være med til at tryllebinde danskerne i fortællingen om deres eget land helt i Erik Kjersgaards og Paul Hammerichs ånd.

"Meget dansk tv fokuserer på hovedstaden, Tivoli og Christiansborg. Vi opsøger i disse otte udsendelser skønne, ukendte afkroge af vores dejlige Danmark og vil forhåbentlig inspirere danskerne til mange nye oplevelser i deres eget land. Vi vil vise, at man ikke behøver rejse langt væk for at opdage skønne pletter. -  Danmark gemmer på utrolige værdier og skatte - og mennesker med stærke holdninger. Dem møder vi undervejs. Selvom Danmark ikke fylder meget på verdenskortet, har vi en af Europas længste kystlinjer, i alt 7.000 kilometer, og der er aldrig flere end 50 kilometer til havet."

Optagelserne til de otte programmer er i fuld gang, og i øjeblikket besøger Ulrik E. Gutt-Nielsen og hans stab det sydfynske øhav.

Ulrik E. Gutt Nielsen har søgt inspiration hos BBC, hvor serien Coast kører på sjette sæson, og han forventer, at programmet herhjemme på samme måde som i Storbritannien vil kunne samle hele familien foran skærmen. For uanset, hvor man befinder sig i Danmark, er der spændende skæbner og fortællinger at øse af, fastslår den københavnske tv-producent.

Vi går tæt på havet og de mennesker, der er forbundet med det. Vi oplever dialekterne, naturen, holdningerne, erhvervet, dyrelivet m.v. i de enkelte regioner. Måske er der sket noget for 100 år siden, for 20 år siden, eller for en million år siden, der stadig præger en egn, og vi har fat i lokale, der har gennemlevet eller ved noget om, hvordan tingene er sket.

Det har været en stor opmuntring for den unge producent, at en række institutioner og fonde har støttet produktionen og dermed været afgørende for projektets gennemførelse. Det gælder blandt andet Danmarks Fiskeriforening, Friluftsrådet, en række af de mest progressive danske rederier samt Realdania. 

"Ved mange af vores kyster ligger byggeri, som en vigtig del af vores fælles, levende kulturarv. Det vil Realdania gerne være med til at udbrede kendskabet til. Med udsendelserne kan alle nu få et indblik i, hvordan danskernes liv gennem tiden og lige nu former sig i kystområder. Vi glæder os meget til at se det færdige resultat rulle over skærmen," siger Astrid Bruus Thomsen, projektleder i Realdania om baggrunden for støtten.

Ulrik E. Gutt-Nielsen understreger, at han med de otte dokumentarprogrammer vil sætte nye standarder for det tekniske niveau inden for dansk tv-produktion. "De mange naturoptagelser vil for alvor vise, hvad HD TV og ægte surround-lyd kan præstere", siger han.

Pressemeddelelsen er udsendt af Content Power House.