x

Ny stor Danmarks-serie

Pressemeddelelse 26. maj 2011

DR1 sætter fokus på Danmarks kyster og alle de gode fortællinger og potentialer, som de gemmer på, i en ny, storstilet programserie. Realdania har sammen med en række andre fonde og foreninger støttet programmerne.

I næste uge starter DR1’s store sommersatsning, Danmark Kyst til Kyst ‑ en udsendelsesrække i otte afsnit, der handler om eventyr, hemmeligheder og glemte historier i de spændende områder langs de danske kyster.  Fem unge tv-værter bevæger sig rundt i det danske kystterræn og leverer farverige beretninger i denne serie, som hele familien kan se sammen, få noget ud af og blive inspireret af til at selv tage ud på en oplevelsesrejse i Danmark.

Hvert afsnit - alle af en times varighed - viser Danmark til lands, til vands og i luften i HD-kvalitet, som aldrig er set før på dansk tv.  

Selv om Danmark ikke fylder meget på landkortet, har vi over 7.000 kilometer kysstrækning, og ingen dansker har flere end 50 kilometer til havet.

Med BBC-serien Coast som forbillede har den unge tv-producent Ulrik E. Gutt-Nielsen, hans reportagehold og fem værter finkæmmet de danske kyster for at afdække landets mangfoldigheder i tv-serien, der leder tankerne hen på legender som Palle Lauring, Erik Kjersgaard og Paul Hammerich.

- Vi går tæt på de rigdomme, der kendetegner de forskellige landsdele ved kysten og lokalbefolkningens stærke tilknytning til havet. Både natur, dialekter, erhverv og holdninger indgår i de enkelte udsendelser, fortæller Ulrik E. Gutt-Nielsen.

- Jeg håber, danskerne kan lide serien og synes selv, vi har fået godt fat i de stemninger, der kendetegner de egne, vi skildrer. Og hvis vi kan samle familien Danmark omkring disse programmer er vi parate til igen at rykke ud og lave endnu en udsendelsesrække. Der er så mange interessante mennesker med historier derude, som bare venter på at blive fortalt. I Storbritannien kører serien Coast således på syvende sæson med høje seertal.

En række fonde - Rederierne, fiskeriet og Realdania har ydet tv-serien en håndsrækning.

- Uden deres engagement og økonomiske støtte ville projektet slet ikke kunne have været gennemført, siger den unge producent, Ulrik E. Gutt-Nielsen, 37, år Realdania interesserer sig ikke kun for bygninger, men også for vores kulturarv, og jeg tror at det er den fælles passion for bevarelse og formidling af denne, som har motiveret deres støtte, slutter producenten.

- Kystområderne rummer en væsentlig del af vores fælles kultur- og bygningsarv, og TV-serien er med til at sætte fokus på den mangfoldighed og de særkender og potentialer, som eksisterer langs Danmarks kyster. Og det er noget, som Realdania gerne være med til at udbrede kendskabet til via TV-serien her, siger projektleder i Realdania, Astrid Bruus Thomsen.

Fakta:

Den første af de otte udsendelser vises i prime-time på DR1 og DR HD mandag den 6. juni klokken 20.00. Herunder anført de øvrige sendetider:

Program 1: mandag den 06/6: Skagen - Læsø - Frederikshavn - Læsø Kur medvirker i programmet.

Program 2: mandag den 13/6: Nordsjælland / København Helsingør

Program 3: mandag den 20/6: Århus og Djursland - Kalø

Program 4 mandag den 27/6: Sydsjælland - Nykøbing Falster - Middelaldercentret

Program 5: mandag den 04/7: Thy - Nr. Vorupør - Hanstholm

Program 6: mandag den 11/7: Bornholm - Christiansø

Program 7: mandag den 18/7: Vestkysten, Esbjerg, Skallingen

Program 8: mandag den 25/7: Sydfyn Svendborg, Langeland