x

Klægager – et åndehul ved marsk og vadehav

Pressemeddelelse 21. juni 2011

Den gamle digegreves gård, som ligger med udsigt over Ballummarsken, dige og vadehav, har gennemgået en gennemgribende forvandling og står nu klar til at modtage fremtidens turister, som ikke kun er til strand og vand, men som også vil have en god portion kulturhistorie og oplevelser. Restaureringen er støttet af bl.a. Realdania.

Fredag 24. juni kl. 16.00 – 19.00 indvies den nyrestaurerede stald på marskgården Klægager. Arrangementet vil udover den officielle indvielse også byde på smagsprøver på lokale sønderjyske egnsretter, musikalsk underholdning, fremvisning af de nye faciliteter samt en demonstration af, hvordan en fårehyrde og hendes hund arbejder sammen. 

Alle er hjerteligt velkomne. 

Marskgården Klægager blev opført i 1857 i vestslesvisk/frisisk stil, er en 4-længet bevaringsværdig gård. Den har siden den blev bygget været i slægtens eje - nu i 6. generation. 

Inspireret af Realdanias kampagne ”Genanvend Gården” besluttede de nuværende ejere, Ruth og Christian Lorenzen, for nogle år siden for egne midler at igangsætte en gennemgribende restaurering af det gamle stuehus og efterfølgende tilbyde Bed and Breakfast i tre dobbeltværelser i huset. Projektet blev en stor succes. Der er siden udvidet med to dobbeltværelser, og der tilbydes aktiviteter som højskoledage, foredrag med smagsprøver på Det Sønderjyske Kaffebord samt guidede ture i lokalområdet. 

2000 m2 staldbygninger er revet ned, og driften er lagt om fra animalsk produktion til en udnyttelse af egnens lokale ressourcer. Der dyrkes således stadig korn på gården og i en renoveret staldbygning vil Ruth Lorenzen fremover servere sønderjysk kaffebord og andre sønderjyske egnsretter produceret af lokale råvarer. Stalden vil også blive lejet ud til bæredygtige aktiviteter med udspring i lokal kulturhistorie, natur, kunst, myter og mad. 

”Visionen har været at genskabe og fritlægge den oprindelige gård og anvende den til nye formål, som skal være økonomisk bæredygtige, gavne lokalsamfundet samt give besøgende nye spændende oplevelser. Det har været en hård proces, men nu, hvor vi ser det færdige resultat, glæder vi os til at vise det frem for alle vores besøgende,” siger Christian Lorenzen. 

”Klægager er en fantastisk flot marskgård med stor bevaringsværdi. Gården er et fint eksempel på den særlige egnsbyggeskik i marsken og en væsentlig del af den lokale kulturarv. Projektet har omdannet de gamle bygninger til en ny anvendelse uden at bygningernes bærende værdier er blevet antastet. Det kan således bidrage til sikre nyt liv og en bæredygtig fremtid på gården,” siger Eske Møller, projektleder i Realdania. 

Fakta:  

  • Den gamle kostald kan rumme ca. 75 personer. Højskoledagene og "Sønderjysk kaffebord" kan således udvides i deltagerantal.
  • På længere sigt skal den åbne højremslade inddrages. Den vil kunne rumme ca. 200 personer og vil kunne anvendes til madteater, tema-arrangementer, seminarer, konferencer, foreningsarrangementer, firmaarrangementer, kunstudstillinger, Vadehavs- og marskmesse samt private arrangementer som bryllupper.
  • Arkitekterne, som står bag tegningerne til projektet, er Kræn Ole Birkkjær og Per Kruse. Projektet omfatter primært nyindretning af den gamle kostald, hvor der nu er placeret et køkken og forsamlingslokale. Men udvendigt restaureringsarbejde, herunder nyt stråtag på en del af bygningerne indgår også i planerne. Nyere tilbygninger og siloer, som ikke længere er i brug er allerede fjernet.
  • Realdania har støttet projektet med 1,4 mio. kr.