x

Det gamle sprøjtehus spreder nyt liv på Slotstorvet

Pressemeddelelse 27. juni 2011

Ligesom resten af Slotstorvet i Vordingborg bliver det fredede, gamle sprøjtehus nu renoveret og bygget om. Fremover skal det fine hus danne rammen om en café med udeservering og dermed være med til at skabe liv på byens nye opholdsplads. Renoveringen sker med støtte fra Realdania.

Det fredede sprøjtehus på Slotstorvet i Vordingborg skal restaureres og bygges om til cafe med udeservering. Restaureringen sker med støtte fra Realdania, der også støtter den igangværende ombygning af Slotstorvet fra parkeringsplads til opholdsplads. Det restaurerede sprøjtehus vil i høj grad bidrage til at skabe liv på byens nye opholdsplads – også til glæde for de mange gæster, der vil besøge Vordingborg, når Danmarks Borgcenter indvies i 2013.

Projektet er en del af en større helhedsplan for byområdet, som ud over Slotstorvet også omfatter restaurering og nyindretning af Det Gamle Rådhus på torvet og vand i voldgravene omkring borgterrænet, der også bliver beriget med et nyt udstillingshus.

Projektet forventes realiseret i løbet af efteråret 2011 og foråret 2012.

Borgmester Henrik Holmer glæder sig over, at Realdania går økonomisk ind i projektet: ”Det er med stor glæde, at vi har modtaget tilsagn fra Realdania om økonomisk støtte til ombygning af sprøjtehuset. Vi har gennem de senere år arbejdet meget på at udvikle Vordingborg by med udgangspunkt i kulturarven. Det fredede sprøjtehus kommer nu til at blive et levende eksempel på en videreudvikling, hvor kulturarven bevares og anvendes i en ny sammenhæng til gavn og glæde for byens borgere og mange gæster,” siger borgmesteren.

Også i Realdania er der glæde over, at man med sin støtte er med til at bevare og forny det fredede sprøjtehus: ”Restaureringen af det fine, gamle Sprøjtehus er prikken over i’et, som fuldender det æstetiske løft, Slotstorvet, Det Gamle Rådhus og området i det hele taget har fået. Med sin fremtidige anvendelse vil det nyindrettede Sprøjtehus være med til at føre liv og kvalitet til hele torveområdet,” siger Anne-Mette Gjeraa, projektleder i Realdania.

Om Sprøjtehuset

Det Gamle Sprøjtehus menes opført i midten af 1800 tallet - muligvis som hovedvagt for Vordingborg Borgervæbning. Omkring 1890 blev bygningen indrettet til sprøjtehus. Efter afslutningen af 2. verdenskrig har bygningen været anvendt til rutebilstation, indtil der i 1950 blev indrettet offentlige toiletter, som bygningen fortsat anvendes til. Bygningen har et bebygget areal på 43 m2 og blev fredet i 1970.