x

Byrum i Ikast fuldendes

Pressemeddelelse 6. september 2011

Torvet i Ikast blev fornyet i 2007. Realdania bidrager nu med 1,2 mio. kroner til at fuldende torvearealerne, der forbinder det centrale torv med Ikast kirke.

I 2007 afsluttede Ikast-Brande Byråd fornyelsen af det centrale torv i byen som led i en større fornyelse af bymidten. Hvor der før var parkeringsplads, gjorde man plads til fodgængere, og samtidig rev Ikast Menighedsråd også muren omkring kirken – der ligger lige ved torvet – ned. Derved blev der skabt en åben plads, som med ny belægning visuelt kom til at hænge sammen med det centrale torv.

Torvet manglede dog stadig et omdrejningspunkt, der kunne skabe sammenhæng mellem de forskellige elementer i byrummet og fuldende arealet. Det har menighedsrådet Ikast kirke taget initiativ til at gennemføre. Realdania bidrager sammen med Ny Carlsberg Fondet til projektet. Konkret skal der opstilles en skulptur af kunstneren Bjørn Nørgaard. Selve skulpturen er finansieret af Ny Carlsberg Fondet og skal fungere som visuelt og funktionelt omdrejningspunkt på torvet. Skulpturen udformes som et ”by-møbel”, hvor der bliver plads til at sætte sig og opholde sig omkring. Nedenfor selve skulpturen etableres der et granitelement, der får form som en forskudt Davidsstjerne, og som man kan sidde på. Derved bliver der skabt en flot helhed mellem torvet i Ikast og kirken.

Anlægsarbejdet går i gang juni 2012 og forventes færdigt i september 2012. Projektets samlede budget er 6.500.000 kr.

”Vi glæder os over Realdanias bevilling til etableringen af torvearealerne, som gør det muligt endelig at realisere det samlede projekt omkring torvet og kirken i praksis, og vi glæder os til, at byens borgere og gæster tager det til sig,” udtaler borgmester i Ikast-Brande Kommune Carsten Kissmeyer.

”Torvearealerne og Bjørn Nørgaards kunstværk vil være med til at højne bykvaliteten i Ikast, fordi der på den måde skabes sammenhæng mellem kirken og dens forplads og så selve byens torv,” siger projektleder i Realdania Anne-Mette Gjeraa.