x

København åbner hemmelighedsfulde haver

Pressemeddelelse 4. oktober 2011

Med en smartphone i hånden har du nu mulighed for at få et anderledes sanseligt kig ind i naturens verden og blive lidt klogere på naturvidenskabelig forskning - on-the-go! Dét sker når LIFE – Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet i samarbejde med bl.a. Realdania den 14. oktober kl. 17.00 søsætter projektet Hemmelighedsfulde Haver i de 150 år gamle universitetshaver på Frederiksberg.

Med projektet Hemmelighedsfulde Haver får de besøgende i de gamle universitetshaver ved LIFE nu mulighed for at få et anderledes oplevelsesbaseret kig ind i naturens og naturvidenskabens univers.

- I over 150 år har haverne fungeret som et socialt åndehul, men også som et eksperimentarium og et levende laboratorium for botanikere, forskere i biovidenskab og landskabsarkitekter. Her findes en masse historier om naturen, der er relevante for alle i vores samfund. Hemmelighedsfulde Haver er et kreativt formidlingsprojekt, der med en oplevelsesbaseret tilgang åbner haven og den naturfaglige verden op for et bredere publikum. Resultatet bliver, at du som gæst går herfra med ny viden om, hvad naturen kan gøre for os mennesker, siger initiativtager til projektet Jacob Søby Bang, som er kommunikationschef på LIFE.

På kodejagt i det grønne

I et krydsfelt mellem viden og oplevelse kan havens gæster ved hjælp af deres smartphones få en anderledes oplevelse af den verden af historier og forskning, der gemmer sig blandt havens træer, blomster og i planters indre.

Enten ved at finde en eller flere stregkoder, såkaldte QR-koder, rundt omkring i haven, scanne dem, og opdage korte hemmelighedsfulde fortællinger om haven i et miks af naturvidenskabelig viden, lyd, film og musik. Eller ved at tage på en længere podwalk-rejse ind i havens univers, i selskab med forskere fra LIFE.

QR koder er en stregkode, der kan scannes ved hjælp af bl.a. smartphones og gøre det muligt via telefonen at linkes videre til hjemmesider, you-tube videoer, lydfiler mm. og på den måde hurtigt aflæse koden og afspille lydfiler/videoer, tekst-stykker etc.

Mos som grøn minifabrik

Som gæst i haven kan man få et nyt blik ind i en ellers kompleks naturfaglig verden - fuld af ideer til, hvordan man med naturens hjælp kan forme fremtidens byer, bekæmpe sygdomme og tage kampen op mod klodens klimaforandringer. Hvordan man f.eks. kan bruge mos som en slags grøn minifabrik, der kan producere naturlige kræftbekæmpende stoffer.

Det er den type forskning, som udenforstående sjældent hører om, men som kan ændre vores syn på naturen. Uanset om du har to minutter eller to timer, mens du er på vej gennem haven og står midt ude i den natur, det hele handler om.

Naturens hemmelige verden

Projektet er et forsøg på at skabe en anderledes formidling af forskningen. Den naturfaglige verden er en kompleks verden, der ofte kræver en vis viden at forstå. På den måde kan den naturfaglige verden i sig selv nærmest blive en hemmelig verden af viden.

Projektleder Amanda Bloch fortæller om ideen bag projektet:

 - Da jeg først gik i gang med projektet og fik indblik i, hvad det er forskerne arbejder med, fik jeg øjnene op for den interessante viden, der er i haverne. Som for eksempel at planter måske i fremtiden kan give løsninger på mange af de udfordringer, vi står over for i dag, blandt andet når det gælder forurening og fødevaremangel. Den slags viden burde være ligeså udbredt i folks bevidsthed som sladder og små personlige hemmeligheder. Derfor er tanken at lade de besøgende opleve viden som små hemmeligheder, nærmest hvisket af planterne og haverne selv - så man kan blive fanget af naturens helt unikke og hemmelighedsfulde verden, mens man står midt ude i den natur det hele handler om.

FAKTA

ÅBNINGSEVENT

Dørene til de Hemmelighedsfulde Haver bliver slået op d. 14. oktober kl. 17 i forbindelse med Kulturnatten. Til åbningen vil der bl.a. være koncert med det danske band Thulebasen, lysinstallationer i havens træer og mad og drikke produceret af ingredienser fra haven. Efter åbningen er de Hemmelighedsfulde Haver åbne hver dag resten af året fra solopgang til solnedgang.

PROJEKTET

Hemmelighedsfulde Haver består af oplevelsesbaserede fortællinger, korte film og podwalks som man kan opleve via smartphones. Besøgende i haven kan året rundt gå på jagt i haven efter QR-skilte og opleve kortere film-fortællinger om landskabsarkitektur og naturfaglig viden. Man kan også tage på en længere podwalkrejse ind i havens univers i selskab med forskere fra LIFE eller sætte sig i haven og via en række podcasts høre om forskningen på LIFE. 

TEAMET BAG

Projektet er blevet til på initiativ af kommunikationschef Jacob Søby Bang og er udviklet af projektleder og ideudvikler Amanda Bloch i samarbejde med LIFEs forskere, gartnere og kommunikationsafdeling. Selve produktionen og realiseringen af projektet er blevet til i samarbejde mellem en række kreative fagfolk. Musikken er lavet af det unge undergrundsband Thulebasen.

Lyden er klippet og produceret af Tim Hinman fra det succesfulde digitalmagasin Third Ear. Filmene er produceret af den unge instruktør Lærke Herthoni.

Pressemeddelelsen er udsendt af LIFE – Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet