x

Fem teams skal give bud på byrum

Pressemeddelelse 22. august 2013

Det bliver fem stærke teams - SLA, Vandkunsten, MASU, Kirstine Jensens tegnestue og COBE - der skal give forslag til byrummene og bydelspark i Gellerup/Toveshøj. Arkitektkonkurrencens første fase går i gang nu. Vinderprojektet offentliggøres i foråret 2014

Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune har udskrevet en arkitektkonkurrence om udvikling af byrum og bydelspark i Gellerup/Toveshøj. Realdania støtter konkurrencen med 3,7 mio. kr.

Konkurrencen er to-faset. I første fase arbejder de fem teams hver for sig frem til årsskiftet, hvor forslagene præsenteres for et bedømmelsesudvalg. De fem forslag vil også blive udstillet, så århusianere i Gellerup og resten af byen kan komme med input. I 2. fase, der løber frem til foråret 2014, inviteres et eller to vinderforslag til forhandlingsbordet med en forhandlergruppe, der repræsenterer både boligforening, kommune og Realdania. Vinderprojektet bliver offentliggjort inden sommerferien 2014.

Borgmester Jacob Bundgaard siger:

- Jeg er rigtig glad for, at vi har fået så mange velkvalificerede bud. Det viser en stor interesse for at være med til at udvikle Gellerup-området fra et udsat boligområde til en attraktiv bydel. Især er det lovende, at vi nu står med et felt, der både indeholder teams med stor erfaring og teams med nye, spændende talenter og med international deltagelse. Med den sammensætning har jeg en klar forventning om, at forandringen i Gellerup sætter nye standarder og bliver et eksempel til efterfølgelse.

Brabrand Boligforening ved næstformand Keld Albrechtsen siger

- Nu skal beboerne og øvrige af byens borgeres input omsættes til konkrete bud på, hvordan der kan skabes rekreative områder, der giver beboerne mere kvalitet, men også inviterer byen ind. Det er nu, at vi med etablering af nye veje og byrum for alvor går i gang. Glædeligt er det, at det er fem stærke teams, der er sat på opgavens første fase.

Udgangspunktet er det konkurrenceprogram, som Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening netop nu er ved at lægge sidste hånd på. Her er et centralt element input fra aarhusianere i Gellerup og resten af Aarhus, som har været inddraget i en længere beboerinddragelsesproces i foråret 2013. Inputtene er blevet samlet, bearbejdet og kombineret med viden fra fagpersoner og eksperter fra hele landet.


 1. SLA A/S
  Underrådgivere: COWI, EFFEKT, Konsulenter Social Action GAM3
 2. Vandkunsten A/S
  Underrådgivere JAJA Architects, BOGL, Orbicon, Konsulenter UiWe, Ahment Demir
 3. MASU planning ApS
  Underrådgivere: Cebra Arkitekter A/S, Habitats, Urban Catalyst
 4. Kirstine Jensens Tegnestue ApS
  Underrådgivere: Ecositema Urbano, Hatch and Bloom, Konsulenter Maje Hojer Bruun, Nor-consult
 5. COBE ApS ApS
  Underrådgivere: Preben Skaarup Landskab, MOE A/S, ÅF – Hansen & Henneberg A/S, Plan og Proces ApS
Følg processen om Helhedsplanen på Facebook: Helhedsplanen Gellerup Toveshøj

Konkurrenceområdet har et budget til realisering på 100 - 125 mio. kr. Primær finansiering til realisering kommer fra Landsbyggefondsmidler.
Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening er sammen om projektet.

Team Rambøll / Pluskontoret arkitekter varetager projektledelsen.