x

At bo småt men godt

Pressemeddelelse 2. juni 2014

Menneskemyldret i Tokyos gadekryds er billedet på en af verdens største og tættest befolkede byer. Hvis man synes boliger er dyre i København, så skal man ikke se på grund- og huspriser i Tokyo. Disse vilkår skaber behov for at bygge tæt og småt på kreativ vis for at udnytte de dyrebare kvadratmeter, og det er hvad den fremtrædende, japanske tegnestue Atelier Bow-wow har specialiseret sig i. I en ny udstilling på Dansk Arkitektur Center viser de eksempler på det, der måske bliver fremtidens boliger i København også.

IKEA har vidst det i mange år – mange lejligheder i byen har brug for kreative løsninger, hvis der skal være plads til det hele. På samme måde har den anerkendte, japanske tegnestue Bow-wow i mange år på nyskabende vis flyttet grænserne for, hvordan man kan bygge og bo i byen – kan to familier f.eks. ved at dele køkken, bad og gård bo behageligt på et samlet areal på blot 55 m2?

Kæledyrs arkitektur
Selv kalder Atelier Bow-wow de mange ’selvgroede’ mikrobygninger i Tokyo, som de er inspirerede af for ’pet architecture’ – kæledyrs arkitektur! Det er et begreb som beskriver bygninger, der er blevet klemt ind i de overskydende rum. Bygningerne har af den grund ofte besynderlige former og kreative løsninger på vinduer, afløb, aircondition etc.
It's maybe because their presence produces a relaxed atmosphere and makes us feel relieved. Pets, companion animals of the people, are usually small, humorous and charming. We find what we call "pet architecture", architecture having pet like characteristics, existing in the most unexpected places within the Tokyo city limits.
Pet Architecture Guide Book Vol.2 af Atelier Bow-wow

Tegnestuen eksperimenterer i sine byhuse også med, hvordan huset kan orientere sig mere mod fællesskabet, hvordan boligen kan kombineres med andre funktioner, og hvordan flere kan færdes under samme tag: alt sammen præmisser, der er en selvfølge i traditionel japansk arkitektur, men som med det 20. århundredes forkærlighed for funktionsopdeling og fokus på kernefamilien er blevet forkastet i vesten.

Fremtidens bolig
Umiddelbart kan menneskemylderet i Tokyo synes langt væk fra den fredelige middelalderby i København og resten af Danmark. Men måske vi kan lære noget af Bow-wow og Tokyo, når befolkningen i vores byer og forstæder også i fremtiden kommer til at vokse, og vi skal bo flere mennesker på den samme plads. Atelier Bow-wows eksperimenterende Tokyo-huse, som kan opleves på udstillingen i Dansk Arkitektur Center, tilbyder os et kig ind i et allerede eksisterende scenarie for fremtidens byer.

BAGGRUND
Om udstillingen: Atelier Bow-wow – fremtidens bolig 
Udstillingsperiode: 4. juni – 29. august.  Plan 2 i Dansk Arkitektur Center - gratis adgang.
Udstillingen består af 5 boligprojekter af Bow-wow der illustreres gennem fotos, tegninger, modeller samt tekster, der fortæller om projekterne.

Udstillingen er støttet af Realdania, The Japan Foundation og Danske Banks Jubilæumsfond af 1968.