x

Dansk undersøgelse kortlægger førende bæredygtig innovation

Pressemeddelelse 16. juni 2014

I dag udkommer en rapport fra Sustainia, Mandag Morgens innovationstank, der kortlægger verdens 100 førende bæredygtige løsninger. Seks danske virksomheder har klaret sig ind på listen med nye initiativer fra miljøvenlig fiskefarme i det østlige Ghana til trådløs teknologi der overvåger afgrøder.

SUSTAINIA har udsendt følgende pressemeddelse:

”Vi oplever en imponerende udvikling i bæredygtig innovation i øjeblikket. Vi ser, hvordan virksomheder indenfor stadigt flere områder udvikler og implementerer nye løsninger, der optimerer brugen af energi og ressourcer. Med denne udvikling sakker virksomheder hurtigt bagud, hvis de ikke omlægger deres produktion til at være ressource-og energieffektiv. Det er nøglen til overlevelse på lang sigt,“ siger Laura Storm, Direktør af Sustainia.


Rapporten, Sustainia100, har researchet over 900 grønne teknologier og projekter fra mere end 70 lande. Resultatet er en kortlægning af banebrydende grøn innovation inden for 10 sektorer fra energi, transport, byudvikling, fødevarer, mode, it, uddannelses etc. Samlet giver materialet et bredt indblik i, hvor og hvordan tilgængelig grøn innovation bliver implementeret og skaleret.

“Selvom vi ikke har god tid til at fikse problemerne, har vi til gengæld den luksus at have bæredygtige løsninger tilgængelige. Og med Sustainia100 ved vi nu, hvor vi skal finde de mest inspirerende af dem,” siger Rajendra K. Pachauri, formand for FN’s klimapanel, IPCC.

Alle udvalgte løsninger er tilgængelig. Aktuelt er de 100 cases implementeret i 142 lande.
Rapporten bliver lanceret i Oslo i dag og er frit tilgængelig online. Bag arbejdet står en række aktører bl.a. WWF, Realdania, Novo Nordisk, DNV GL og Mandag Morgen.

Cirkulær økonomi vinder frem
I den indsamlede data stikker særligt en innovationstrend ud. Flere og flere produkter og services inden for cirkulær økonomi ser dagens lys. Sustainia100 eksemplerne dokumenterer en høj andel af nye produkter, services og retursystemer inden for genbrug, genanvendelse, retursystemer og bionedbrydeligt design, der alla skal minimere affald.

Et eksempel er den italienske virksomhed Bio-on, der erstatter petroleumsbaseret plastic med 100 procent nedbrydeligt plastik fremstillet af landbrugs-affald. Dertil ses mange nye byd på effektive retursystemer af varetyper, vi normalt ikke indleverer til genbrug. Et eksempel er den hollandske virksomhed Mud Jeans, der har lavet en forretning ud af at lease jeans og andet beklædning. I forlængelse af lejen får kunderne muligheden for at ombytte til anden vare eller returnere til genbrug.


DE 6 DANSKE VIRKSOMHEDER:

Bjarne Schläger: Dansk designet gadebelysning bestående af solpaneller. Gadelamperne anvendes i 15 lande inklusiv Saudi Arabien

BioTrans Nordic: Et dansk udviklet system der omdanner madspild fra restauranter og kantiner til vedvarende energi og gødning.

West African Fish: Miljøvenlige fiskefarme i det østlige Ghana, der bl.a. genanvender vand fra fisketankene.

Webstech: Trådløs teknologi til at overvåge afgrøder. Intelligente sensorer måler temperaturer og luftfugtighed, og sender email og sms, når afgrøderne udsættes for skadelige forhold.

Educat: Uddannelsesprogram for bæredygtigt iværksætteri i Rwanda

Maersk Container Industry: Mærsks nye Star Cool køleteknologi gør det muligt at transportere fødevarer over længere afstande med reduceret energiforbrug.