x

Kom helt ind bag Læsøs saltsydning

Pressemeddelelse 10. oktober 2014

Læsø Salt A/S styrker nu formidlingen af den særegne og enestående salthistorie på Læsø og inviterer publikum til at se hele saltsydningsprocessen.

Læsø saltsyderi er en stor publikumsattraktion. Hvert år lægger 60.000 vejen forbi. Heraf mange skoleklasser, som får et sjældent indblik i en oprindelig tradition og et særligt håndværk. En del af arbejdsprocesserne omkring produktionen af det særlige Læsø salt har indtil nu været skjult for publikum. Men nu gøres nogle af processerne mere synlige ved, at de bliver filmet og vist live på nogle videoskærme i publikumsområdet. Publikum vil blandt andet kunne opleve, hvordan vandet først bliver slynget ud af saltet og senere, hvordan saltet lufttørres og pakkes. Disse processer foregår i dag bag lukkede døre af hensyn til fødevarehygiejnen. Men nu får publikum altså mulighed for at komme lidt ind bag døren. 

Satsyder og formidlingschef Poul Christensen siger: ”Gennem projekt ”Saltskærmen” kan vi nu vise hvordan vi nænsomt slynger vand ud af saltet, samt hvordan det lufttørres og pakkes. Vi får fremover samlet disse funktioner i et fødevaregodkendt hus og publikum vil fra kommende højsæson kunne følge arbejdsprocesserne på videoskærmene. Videoskærmene giver os også mulighed for at vise andre pædagogiske videooptagelser om saltet historie både her til lands, men også på verdensplan.”

Projekt Saltskærmen er et mindre pædagogisk projekt til en samlet investering på ca. 500.000 kr. i år, men er et led i en større indsat på formidlingsområdet. Til næste år bliver selvsydning i minipander udvidet og forbedret, og der satses på en historisk legeplads.

Realdania støtter formidlingsprojektet.