x

Det Nye X-Hus i Vester Hæsinge rykker nærmere

Pressemeddelelse 10. april 2015

Realdania støtter forvandlingen af X-Huset i Vester Hæsinge med næsten to mio. kr. Arbejdet med at ombygge den tidligere skole til et møde- og aktivitetssted kan nu gå i gang.

X-Huset har siden lukning af skolen arbejdet tæt sammen med foreninger og fonde for at forvandle bygningerne til "Landsbyens dagligstue", et fælles og samlende møde- og aktivitetscenter for borgere, foreninger og erhvervsliv og hvor kultur, natur og sundhed skal bindes sammen.

 

Et bidrag på næsten to mio. kr. fra Realdania har bragt de sidste penge til projektet i hus. Sidste år valgte Lokale og Anlægsfonden at støtte Det Nye X-Hus med tre mio. kr med udgangspunkt i et projekt tegnet af MUTOPIA Architects. Dertil kommer støtte fra Faaborg Midtfyn Kommune, KEN Fonden, egne midler og støtte fra lokale borgere og virksomheder. 

 

Borgmester Christian Thygesen i Faaborg-Midtfyn Kommune glæder sig:

 

”Samarbejdet om forvandlingen af X-Huset er et utroligt godt eksempel på, at vi sammen kan skabe udvikling i vores lokalsamfund. En tom skolebygning blev anledning til et tæt samarbejde, hvor lokale ildsjæle skabte projektet om et nyt beboerhus. Og vi bidrog som kommune til at skabe liv i bygningerne ved at placere et familiehus i den ene ende af bygningerne. Det førte til, at Lokale og Anlægsfonden og nu også Realdania engagerede sig i projektet.”

 

Realdanias adm. direktør Jesper Nygård er enig:

 

”Lokal udvikling handler om at se potentialerne og aktivere de lokale ildsjæle. Og så skal kommunen bakke op. Projektet i Vester Hæsinge er et godt eksempel på, hvordan man kan gøre det, og derfor er vi også glade for at være en del af projektet.”

 

Formanden for X-Huset Laurits Knudsen er glad for, at de konkrete byggeplaner nu kan gå i gang.

 

”Vi er utrolig glade for, at vi nu kan komme videre med Det Nye X-Hus. Dermed er gravemaskinerne rykket nærmere og vi kan sammen med arkitekter og entreprenører gå i gang med den konkrete planlægning, sådan at det forhåbentlig kan komme i udbud i august i år, og byggeriet kan starte allerede i efteråret 2015, siger Laurits Knudsen.

 

Det forventes, at Det Nye X-Hus står færdigt til indvielse i foråret 2016.

 

Det Nye X-Hus

Halvdelen af den tidligere skolebygning, ca. 2.000 m2, kommer til at rumme Det Nye X-Hus, med moderne faciliteter til store og små møder for lokalområdets mange foreninger. Der skal være festlokaler, idræt, åbne værksteder, lokalhistorisk arkiv, som sammen med spændende udendørsfaciliter, skal understøtte X-Husets nøgleord – Kultur, Natur og Sundhed.

 

Centralt i Det Nye X-Hus bliver en ny stor glasbygning på 250 kvm, som vil blive ”Landsbyens dagligstue”. Dagligstuen skal være mødestedet hvor lokalområdets børn, ældre og familier kommer forbi til uformelt samvær alle ugens dage – fra morgen til aften.

 

I den anden halvdel af bygningen åbner Børne- og Ungerådgivningen i Faaborg Midtfyn Kommune inden længe MDvuns-huset, hvor kommunen vil samle en stor del af deres forebyggende indsats over for børn, unge og familier, der har det svært.

 

Samtidigt starter Ungdommens Røde Kors, i samarbejde med Brobyskolerne og X-Huset/MDvuns-huset, en helt ny type frivilligdrevet aktivitetshus for børn og unge. Aktivitetshuset skal rumme flere forskellige aktiviteter såsom lektiecafe, madklub, værksted, mentoraktiviteter og meget mere.